реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Не порівнюйте Афганістан з Донбасом!

Порівняння Афганістану з Донбасом, яке читаю в різних текстах другий день, вважає не надто правильним. Спільного - лише російське вторгнення на територію чужої держави під приводом захисту чогось там.

Згоден, що війна в Афганістані теж підточила СССР. Згоден, що про Афганістан намагалися до останнього не говорити більше, ніж кілька фраз у програмі "Время". 1986 року у мене, тоді ще старшокласника, був конфлікт із районною газетою. Я написав замітку про ветерана-"афганця", якого воєнрук привіів до нашого класу - а мені її завернули, ще й насварили: державна таємниця, ще раз - і маму викличуть у КГБ. Поки хай участковий розмову проведе.

Але різниця все ж суттєва. Можна і треба по-різному ставитися до внутрішнього устрою Афганістану. До того, як вони там живуть і які цінності мають. Але ті, кого називали душманами, не кричали "Брежнев приди!" Вони засіли в горах і херачили по окупантах з гранатометів. Так, були американські поставки, була прихована сутичка США і СССР. Але саме місцеве населення не треба було мотивувати херачити російського окупанта.

На Донбасі такого нема. Не є. Ніт. Ніхто за териконами з базуками не ховається. Аналогів душманів, які б активно партизанили і били росіянам і сепарам у спини, теж нема. Ліквідація захарів, гіві, моторол і дремових - це ФСБ РФ. А місцеве населення волало "Путин, приди!" Хоча цей допис - не лише про Афганістан і ОРДЛО. В неокупованій Україні - проросійський реванш. Тут теж симпатизують Росії, не опираються російському, і навіть хочуть Путіна тут. Поки що - не вголос.

Не всі - але серед душманів колаборантів було в рази менше.

Андрій КОКОТЮХА



Теги:Афганістан, донбас, Андрій Кокотюха, гібридна війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar