реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Називати патріарха Кирила агентом КДБ не є образою, — рішення Болгарського суду

Болгарський суд не побачив наклепу в словах екс-віце-прем’єр міністра Болгарії Валері Симеонова, котрий назвав Кирила (Ґундяєва) аґентом КДБ

17 березня Софійський районний суд виніс рішення № 20069484 у справі № 18199/2018 за позовом Еміла Міланова до колишнього віце-прем’єр міністра Болгарії Валері Симеонова. Суд не побачив у словах Симеонова наклепу на московського церковного посадовця.

Симеонов так різко відреагував на публічно висловлене Кирилом (Ґундяєвим) невдоволення промовою президента Румена Радєва на урочистостях на честь 140-річчя визволення Болгарії від османського ярма. На думку Кирила, Радев недостатньо чітко підкреслив роль Росії в перемозі над Османською імперією.

Ось що заявив Валері Симеонов 7 березня 2018 р. на Болгарському національному телебаченні (цитується за рішенням суду, в квадратних дужках перекладачем розкриті скорочення): «Ми повинні чітко сказати людям, яким є Патріарх К[ирило]. Він не зійшов з неба. Він не походить з Раю і не є посланцем Г[оспода] - Б[ога] чи І[суса] Х[риста]. Патріарх К[ирило] відомий як сигаретний митрополит Росії. Починаючи з 1996 року, він має 14 мільярдів з імпорту безакцизних цигарок. Цей хитрун безакцизних цигарок на 14 мільярдів доларів імпортував та на 4 мільярди вина для потреб церкви, знову ж без акцизів. Він має приватний літак, він має віллу в Швейцарії. Його годинник коштує 30 000. І він ще наважується чинити правосуддя над болгарським президентом. Уявіть лише, як наш Н[еофіт – тобто патріарх Болгарський] їде в Росію, стане, як я тут стою, навпроти П[утіна], почне стукати в його стіл (тут підсудний стукає в стіл) і скаже йому: „А ти звідки впав?! Хіба ви не знаєте, якими є К[ирило] і М[ефодій] ... Що з ним буде? ... І той, хто претендує на історичну маніпуляцію ... Духовна особа, духовна особа, коли згадуються жертви в цих битвах. Їм заважають жертви, вони хочуть викинути їхні кістки з історії. Який він? ... Я тобі ще раз кажу. Це не східно-православний священнослужитель. Це агент М[іхайлов], із радянської К[ДБ], доведено, другосортний радянський агент з К[ДБ]. Той самий сказав, що права людини — це нова єресь. І він ще наважується чинити правосуддя над болгарським президентом. І цей хитрун має мені щось казати?».

Симеонов в суді роз’яснив, що його поведінка не могла завдати протиправної шкоди, оскільки це був коментар щодо поведінки представника іноземної держави та його висловлювання не як духовного та релігійного лідера, а як очільника іноземної делегації, при цьому критична оцінка його мотивів та проявів з політичних питань була зроблена Симеоновим у якості представника уряду Республіки Болгарія. Він заявив, що позивач не мав повноважень захищати іноземні суб'єктивні права, крім того, що не обговорювались інтереси російської православної громади, а також доґми реліґії та канонічні суперечки, а його твердження є частиною публічної дискусії з важливого для громадськості питання. І в цьому випадку право на висловлення думки має перевагу над занепокоєнням окремих громадян з цієї теми.

Також екс-віце-прем’єр зазначив, що категорія "православна спільнота", на яку посилався заявник, є неясною і неоднорідною і об'єднує мільйони людей з різними поглядами, тому його слова прозвучали в унісон з православною традицією, котра дозволяє критично ставитись до поведінки єпископів церкви, згідно із тим принципом, що безумовні авторитети відсутні, і саме тому його слова не могли образити почуття православних християн. Окрім цього, інформація про поведінку Ґундяєва протягом десятиліть обговорювалась і була предметом критики представників різних російських православних громад.

Суд відкинув звинувачення та постановив стягнути із заявника 150 левів (близько 75 євро) судових витрат.

Експертом у справі виступав викладач церковного права та Статуту Болгарського патріархату на Богословському факультеті Софійського університету проф. Дилян Ніколчев.

Позивач Еміл Міланов – генерал запасу МВС (колишній шеф служби "Поліція" Столичної дирекції внутрішніх справ), лидер проросійської громадської організації "Міжнародна слов’янська громада - Перун-2000", секретар Руху "Русофіли", а також голова Політичної партії "Відродження Болгарії".
РІСУ



Теги:патріарх Кіріл, КГБ, Україна - Болгарія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar