реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Наші консультації. Електронна звітність і економія часу

«Кажуть, що впроваджений новий спосіб подання звітності – за допомогою телекомунікаційного зв’язку. Якщо це так, то що дає така форма звітності і як можна при бажанні скористатися цим підприємцю

Роман В.,
м. Мена.

За роз’ясненням редакція звернулася до заступника начальника Державної податкової інспекції м. Чернігова Ігоря Чеботаря, який підтвердив, що такий спосіб звітності існує і більше того — на сьогодні ним уже скористалися близько 90% підприємств та підприємців обласного центру.

Розкажіть про переваги, якщо вони є, такої звітності?

— По-перше, це економія часу. Погодьтеся, його завжди не вистачає. А тут його не потрібно витрачати, аби дістатися, скажімо, до податкової, а потім стояти в черзі до віконця, щоб здати звіти. Візувати звіти в інспектора перед тим, як їх приймуть, теж не треба. З цього випливає, що ви зберігаєте ще і свої нервові клітини, які зазвичай масово спалюєте, щоразу відвідуючи інспекцію. (не обов’язкове речення, я б сказала, абсолютно зайве, тут недвозначні натяки на погану роботу самих податківців, тобто некоректне спілкування їх із бухгалтерами)

Також такий спосіб є гарантією доставки звіту. Відправивши його, ви отримуєте доказ (підтвердження) подання вашої звітності. Про це свідчитиме перша квитанція в електронному вигляді. У ній зазначаються дата й час подання звіту. Ця квитанція є аналогом поштового штемпеля на конверті чи на звіті. Доказом прийняття звіту стане друга квитанція, у якій вказано дату й час прийняття звіту та присвоєно реєстраційний номер.

Коли можна подавати звіт?

— Надсилати звіти можна в будь-який час і день. Час подання звітності, зафіксований у першій квитанції, є часом подання звітності до державного органу.

А як тоді бути щодо конфіденційності звіту, адже не завжди електронна форма може бути захищеною?
— Коли ви заповнили та підготували звіт, на нього накладається ваш ЕЦП, перевірити та розшифрувати який може лише уповноважений працівник органу-адресата, куди надісланий документ. Тому завдяки ЕЦП захист інформації від несанкціонованого доступу та модифікації гарантовано.

Чи виникають конфлікти у «звітних» програмах?
— «Звітні» програми сумісні з бухгалтерськими. Це означає, що можна подавати документи електронної звітності, сформовані в тому бухгалтерському програмному забезпеченні, яке використовується у повсякденній роботі. Адже майже весь цей софт підтримує функцію формування звітності в ХМL-форматі, у якому й подають звітність. Під час підготовки звітності програма здатна розпізнавати помилки та хибодруки. (друкарські помилки)

Які ще є переваги такої звітності?

— (Немає необхідності) Відпадає необхідність подавати звіти на паперових носіях. Із практичної точки зору теж є над чим замислитися. Наприклад, вам не потрібно щоразу роздруковувати бланки податкової звітності чи купувати їх, так само, як і зникає необхідність накопичувати громіздкі паперові архіви. А відправивши документ, підписаний ЕЦП, який є оригіналом та має юридичну силу, не потрібно дублювати його подання в паперовому вигляді. Адже комп’ютери через мережу Інтернет зможуть контролювати хитросплетіння господарських взаємозв’язків без втручання податкових органів.
(Адже комп’ютерна програма зможе контролювати цей процес без втручання податкових органів) — хіба що так.




Теги:податкова, консультації, електронна звітність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar