реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Напередодні Європейського дня мов

26 вересня у календарі помічено як Європейський день мов. Мабуть і з цієї нагоди 25 вересня у Спілці письменників України відбувся Всеукраїнський форум під гучною назвою “На захист української мови і державності”.

Перед учасниками виступила низка громадських діячів і політиків. Виступаючі Павло Мовчан, Микола Жулинський, Володимир Василенко, Дмитро Павличко, Степан Хмара, Іван Заєць та інші наголошували на руйнуванні державності України і загрозі українській мові. Лунали пропозиції до консолідації, об’єднання усіх патріотичних сил та проведення маніфестацій, чергового “майдану”.

Усі виступали без самокритичної оцінки своєї діяльності, визнання помилок. Адже є очевидним, що відбувається далі стагнація і бездіяльність ВУТ “Просвіта” в цілому, і керівництва зокрема, - на тлі відсутності конкретних справ.

Нинішня ситуація потребує перезавантаження “Просвіти” шляхом зміни керівництва і відпрацювання нової програми її діяльності в умовах активізації діяльності космополітичних сил. Але про це не йшлося у виступах високоповажних діячів.

Також перед учасниками виступив Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет. Голова УВКР Михайло Ратушний, зачитав звернення до українців у світі щодо ситуації в Україні.
За результатами форуму була прийнятo резолюцію із засудженням мовної політики Президента України Віктора Януковича.

До цього всього хотілося б додати, про що справедливо говорить у своїй статті “Загрози маргінесу” Роман Кісь, науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, етнолінгвіст та філософ (див.газета “День” №169 - 170 від 21-22 вересня 2012 року), що провина лежить на сьогоднішній інтелектуальній еліті за ганебну ситуацію з державною українською мовою.”Ті, хто співпрацює з режимом і входить до групи, яка нібито щось “удосконалює”, є прислужниками режиму.

Автор статті далі наголошує на відсутності потужного українського середовища, малоефективній гуманітарній політиці, яка проводилась усіма владами, небажанні та неможливості щодо створення повноцінного українського інформаційного продукту. Все це призвело до того, що на 22-му році незалежності українці так і не позбулися комплексу меншовартості - характерної ознаки культурного маргінесу.

Науковець пропонує створювати на рівні громадянського суспільства українські культурні центри (середовища), прагнути щоб у кожному місті українська мова вживалася в усіх сферах діяльності, щоб розвиток функціонування мови було забезпечено фінансово структурами влади усіх рівнів.

На жаль, і цей інтелектуал не піднявся вище апеляцій до влади, а не безпосередньо до інститутів громадянського суспільства, чільне місце серед яких щодо мовної проблематики і має посідати Всеукраїнське товариство “Просвіта” ім.Тараса Шевченка.

Микола НАУМЕНКО, відповідальний секретар ніжинського Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка



Теги:українська мова, Просвіта, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar