реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Найбільша екологічна катастрофа США

У Сполучених Штатах Америки сподіваються вже у найближчу добу зупинити вилив нафти у Мексиканській затоці, повідомляє «Радіо Свобода»

Нафтовики британської компанії British Petroleum докладають чималих зусиль, щоб врешті зупинити вилив нафти зі свердловини на дні Мексиканської затоки. Цей вилив почався ще 20 квітня, сягнувши майже 30 мільйонів барелей у загальному обсязі. В історії Америки це найбільша екологічна катастрофа.
Нафтовики вже пробували і металевим ковпаком накрити свердловину, і встромити туди гнучкий шланг меншого діаметру. Тепер вони напомпували свердловину сумішшю ґрунту з метою бодай тимчасово зупинити вилив на океанському дні на глибині півтора кілометра.

Зараз вважають, що спроба ніби вдається. Якщо так, а про результат ми довідаємося сьогодні ввечері або вранці у суботу, тоді почнуть наповнювати оту трубу цементом, щоб створити вже постійну заглушку.

Генеральний директор British Petroleum Даг Саттлз прибув до Луїзіани і звернувся до журналістів із риторичними запитаннями: «Чи це для нас несподіванка, що робота забирає стільки часу? Ні, не дуже. Чи ми зараз кажемо, що завершили операцію (закриття свердловини)? Ні. Той факт, що це триває понад 24 години, не є несподіванкою. На мою думку..., дещо з того, що ми зробили, забрало більше часу, ніж ми сподівалися, здебільшого тому, що дуже важко працювати на глибині півтори тисячі метрів під водою на океанському дні».

Реакція Білого дому
Президент Барак Обама на прес-конференції у Білому домі критикував повільну реакцію регулюючих урядових установ, але наголосив, що в кінцевому рахунку президент відповідає за все. «Це моя праця – зробити все, що потрібно, щоб зупинити вилив нафти», – зауважив Обама.

Він віддав наказ тимчасово зупинити буріння на 33 свердловинах у Мексиканській затоці і скасував частину дозволів на буріння біля берегів Аляски та Вірджинії. За його словами, потрібні реформи нагляду.

«Роками тривали скандально тісні стосунки між нафтовими компаніями і регулюючими агенціями, – зазначив Обама. – Ось чому ми вирішили відокремити людей, які видають дозвіл на буріння, від тих, хто здійснює нагляд і відповідає за безпеку буріння».

Сьогодні президент Обама вилітає на місце, де у штаті Луїзіана найбільше дається взнаки екологічна катастрофа – нафта сягнула берегів, нищить рибу, птахів, рослинність.

У Луїзіані задіяні підрозділи Національної гвардії, які допомагають ставити надувні бар'єри на воді. Нині під загрозою навіть пляжі Флориди, так далеко простягся нафтовий шлейф.

У Палаті представників конгресмен Бен Рей Лужан звинуватив нафтовиків. «Ми спостерігали, як компанія, найбільш відповідальна за вилив нафти, British Petroleum, применшувала наслідки й намагалася уникнути відповідальності за найбільшу після Чорнобиля катастрофу довкілля», – обурювався конгресмен.




Теги:Екологія, США, нафтова пляма, барак обама, катастрофа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar