реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Нація без загальнонаціонального голосу

Виходить, не я один про це думаю... Ось в інтерв'ю Ukraїner Оксана Забужко також каже, що українців позбавили загальнонаціонального друкованого медіа. https://www.youtube.com/watch?v=S--4oklQiQE

А вчора прочитав, що ірландська газета (на жаль, не запам'ятав назву) має тираж 700 тисяч. Щоденно! Населення Ірландії, між іншим, трохи більше 5 мільйонів. Порівняйте з Україною. І подивився по Вікіпедії - та газета не найбільша (хотів з допомогою Вікіпедії знайти назву видання). Там же прочитав, що ірландські газети, які щоденні, виходять 6 (прописом - ШІСТЬ) разів на тиждень.

В Україні ж нема жодної щоденної газети! Може, на фоні ірландської преси розкажете про інтернет, який, мовляв, пожирає друковану пресу? Ні, ви краще розкажіть про реформу заробітчанина з Нью- Йорку, уродженця Одеси, Смілянського, який знищив сільську пошту, читай - доставку пошти на села. Це не єдина причина занепаду преси, але суттєва.

Є й інші прчини - скажімо, коли зникла фактично письменицька газета "Літературна Україна", то щось я не чув якогось шевеління українських письменників. А їх, тільки реєстрових, дві тисячі! Проте в Чернігові я знав лишень двох письменників, які її передплачували. А один відверто сказав: "Так вона ж мене не друкує!". Тільки у Винниці спромоглися раз- пораз організувати друк кількох чисел газети, що не стало її порятунком. Може, ще й через те, що не може українську газету створити чоловік, який пробавлявся книжками про російсько- совєтських чекістів, а зараз сидить у Польщі?

Проте, коли українець, колишній журналіст (за освітою історик), працівник прес- служби (чого-чого, а цих утворень уже наплодилося навіть в АТП і конторах збуту- заготівлі) щиро питає мене: "А ти що, передплачуєш газети?" - мені стає сумно. Нація скочується до дикого безкультур'я...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Укрпошта, Смілянський, газети, ЗМІ, Літературна Україна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
На жаль, цей голос не став справжнім і в кращі тиражні часи. Тепер припливли, бо й справжній парламентаризм зовсім згас з перемогою пропорційного імперативу.
avatar