реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Начальник чернігівської міліції дивується бездіяльності міліції

Сьогодні в приміщенні відділу зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області відбулась прес-конференція за участю начальника Управління Олександра Михайлика. Олександр Григорович розповів присутнім журналістам про те, що незважаючи на вимоги МВС України та обласного управління внутрішніх справ, в деяких міськрайорганах і досі не вжито достатніх організаційних та практичних заходів щодо наведення належного порядку в роботі із заявами і повідомленнями про злочини, що вчинені або готуються.

Під час проведення штабом УМВС регулярних перевірок стану обліково-реєстраційної дисципліни виявляються прорахунки на цій ділянці роботи. У практичній діяльності працівників міськрайвідділів продовжують мати місце факти нереєстрації інформації кримінального характеру в журналі реєстрації злочинів, подій та заяв, «списання» до справи без проведення їх ретельних перевірок, а також винесення необґрунтованих постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

Подекуди залишається слабким контроль за станом цієї роботи з боку начальників міськрайорганів. При зверненні громадян за допомогою у випадках скоєння відносно них протиправних дій, деякі працівники міліції виявляють бездушність, що викликає справедливе обурення та нарікання з боку населення.
Встановлено факти, коли працівники міліції за заявами про скоєння злочинів не вживають заходів щодо їх розкриття, а під будь-яким приводом виносять передчасні, нічим не обґрунтовані рішення про відмову в порушенні кримінальної справи, які затверджуються начальниками міськрайвідділів.

З метою виправлення становища, що склалося, та унеможливлення в подальшому порушення обліково-реєстраційної дисципліни при реагуванні на заяви і повідомлення про злочини, що вчинені або готуються, начальник управління особисто ще раз довів до відома працівників підпорядкованих підрозділів вимоги колегії МВС від 23.04.2010 року та попередив, що за приховування від реєстрації заяв чи повідомлень про злочини або фальсифікацію матеріалів щодо відмови в порушенні кримінальної справи буде прийматися рішення про звільнення з органів внутрішніх справ, а до керівника підрозділу, який погодив та затвердив таку постанову - рішення про притягнення до суворої дисциплінарної відповідальності аж до пониження в займаній посаді. Матеріали відносно таких працівників міліції передаватимуться до органів прокуратури, а факти та вжиті заходи висвітлюватися в засобах масової інформації.
У разі якщо Вам відмовили у прийнятті заяви або виникають сумніви щодо повноти розгляду Вашої заяви чи повідомлення, а також невиконання своїх службових обов’язків посадовими особами органів внутрішніх справ та не прийняття ними відповідних заходів реагування на Ваші звернення згідно чинного законодавства України, просимо Вас звертатися до УМВС України в Чернігівській області на «телефони довіри».
Телефон довіри УМВС в Чернігівській області: (0462)619-102
Телефон довіри відділу внутрішньої безпеки в Чернігівській області ДВБ ГУБОЗ МВС України: (0462)613-548
Телефон довіри Департаменту внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України (044)256-16-75
Позиція керівництва МВС України з цього питання однозначна – реєстрація всіх без винятку заяв і повідомлень про злочини, ужиття ефективних, дієвих заходів, спрямованих на розкриття злочинів та доведення кримінальних справ до суду.
«Укриття злочину – є злочин» так лаконічно та найбільш точно можна відобразити нинішні вимоги керівництва МВС до роботи своїх підлеглих.

Інформація до відома
Згідно статті 10 Закону України ,,Про міліцію” міліція відповідно до своїх завдань зобов’язана приймати та реєструвати заяви й повідомлення про злочини, що вчинені або готуються, незалежно від місця і часу їх скоєння, повноти отриманих зведень і форми подання, а також особи заявника, приймаються цілодобово оперативним черговим того органу внутрішніх справ, до якого звернулася особа чи надійшло повідомлення.
За межами дислокації органу внутрішніх справ працівник міліції незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян або службових осіб із заявою чи повідомленням про злочин, що вчинений або готується, або в разі безпосереднього виявлення такого зобов'язаний вжити заходів до його припинення, подання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили злочин, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.
Заяви або повідомлення представників влади, громадськості чи окремих громадян про злочин можуть бути усними або письмовими. Усні заяви заносяться до протоколу, який підписують заявник та посадова особа, що прийняла заяву. При цьому заявник попереджається про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, про що відмічається в протоколі.
За заявою і повідомленням про злочин у строк не більш як 3 доби від дня надходження до органу внутрішніх справ повинно бути прийняте одне з таких рішень:
- про порушення кримінальної справи;
- про відмову в порушенні кримінальної справи;
- про направлення заяви або повідомлення за належністю.
Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється в строк не більше 10 днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів.
Заявник має право:
- викладати заяву державною мовою або іншою мовою, якою він володіє, та користуватися послугами перекладача;
- одержувати письмове повідомлення про рішення, прийняте за його заявою;
- оскаржувати дії працівників органів внутрішніх справ, які розглядали його заяву, керівнику органу внутрішніх справ, вищих ОВС, прокуророві чи до суду.

Також начальник УМВС зазначив, що за 8 місяців поточного року до органів внутрішніх справ області надійшло 47625 заяв та повідомлень про злочини, що на 2592 більше ніж торік (45033). Результати розгляду наступні: по 12,6% порушені кримінальні справи (5840), проти 10,2% (4469) торік, 68,8% - відмовлено у порушенні кримінальної справи (31926), проти 69,7% (30385) торік, 18,6% - передано за належністю (8646), проти 20,1% (8770) торік.
Якщо по прийнятих рішеннях динаміка позитивна до минулого року, то якість розгляду заяв потребує покращення, про що свідчать результати прокурорського нагляду. Зокрема, прокурорами скасовано 468 (торік 360) відмовних матеріалів, у т.ч. 135 з одночасним порушенням (2009 - 178).

Загальнокримінальна злочинність
Відмічається як в цілому зростання реєстрації злочинів загальнокримінальної злочинності (з 4828 до 6871, динаміка +28,7%), так відповідно й тяжких та особливо тяжких (з 1820 до 2616, динаміка +35,8%).
Згідно статистичних даних ВІТ, за 8 місяців п.р. проти минулого року спостерігається зменшення окремих видів загальнокримінальних злочинів, а саме: умисних вбивств (з 47 до 45), зґвалтувань (з 15 до 8), грабежів (з 369 до 286), розбійних нападів (з 83 до 58), крадіжок худоби (з 82 до 40), порушень правил безпеки дорожнього руху (з 172 до 98), у т.ч. що спричинило смерть потерпілого (з 50 до 23), незаконних заволодінь транспортними засобами (з70 до 46).

Маємо позитивні зрушення по виявленню незаконного обігу зброї (169 проти 166, + 3 на кінець вересня 2009 року).
Не зважаючи на те, що в поточному році кількість зареєстрованих злочинів зросла майже на чверть питома вага по встановленню осіб, що скоїли ці злочини зросла (з 54,6% до 59,2%). Також зросла питома вага по встановленню осіб по тяжким та особливо тяжким злочинам (з 54,2% до 62,5%).
Загалом на сьогодні залишаються нерозкритими 2078 злочинів загальнокримінальної спрямованості, у т.ч. 785 тяжких та особливо тяжких.
По розкриттю злочинів минулих років маємо позитивну динаміку (+70, 326 проти 256).

Слідство
У проваджені слідчих знаходяться кримінальні справи по 8129 злочинах, у т.ч. 6850 зареєстрованих у звітному періоді (на кінець серпня 2009 - 5338). Закінчено провадження по 4458 злочинах (на кінець серпня 2009 – 3123).

Протидія наркозлочинності

Протягом звітного періоду за незаконні операції з наркотиками порушено 668 кримінальних справ, по них проходить 562 особи, таких, що раніше вчиняли злочини – 123. За скоєння наркозлочинiв до кримінальної відповідальності притягнуто 368 осіб. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обрано відносно 100 осіб.
Всього за звітний період викрито 326 тяжких та особливо тяжких злочинів, при цьому питома вага складає – 48,9%.

За збут наркотиків порушено 248 кримінальних справ, при цьому питома вага цього виду злочинів від загальної кількості склала – 37,1%.
За схиляння до вживання наркотиків інших осіб, особливо неповнолітніх порушено 7 кримінальних справ.
По закінченим кримінальним справам накладено арешт на майно осіб причетних до незаконних операцій з наркотиками в сумі на 1 мільйон 156 тис. грн.
З незаконного обігу вилучено 301,254 кг наркотичних засобів, що за цінами «чорного ринку» складає суму понад 1 мільйон 901 тис. грн.

Напрямок економіки
За 8 місяців 2010 року викрито 578 злочинів економічної спрямованості (2009 рік – 437). Тяжких та особливо тяжких злочинів викрито – 156 (2009 – 85), в сфері службової діяльності – 190 (2009 – 175).
Викрито 76 злочинів у бюджетній сфері.
У п.р. викрито 34 факти хабарництва (27 – УДСБЕЗ, 6 УБОЗ), 2009 рік – 14.
За 8 місяців поточного року підрозділами ОВС області було складено 48 адміністративних протоколів про порушення Закону України “Про боротьбу з корупцією” (2009 - 20), які направлено до суду. Судами області розглянуто 42 адмінпротокола (2009 - 16), в т.ч. по 33 накладено штраф (2009 - 12).

Підліткова злочинність
За 8 місяців п.р. до міськрайорганів доставлено 1236 підлітків, з них 109 за бродяжництво та жебракування, до дитячих притулків направлено 45 осіб, в приймальник-розподільник для дітей поміщено 11 підлітків. За різні правопорушення до відповідальності притягнуто 2796 осіб (2009 рік – 1655), з них 683 неповнолітніх (в 2009 рік – 410). Навантаження по кількості складених адміністративних протоколів на співробітника становить 52,8 адмінматеріали. До відповідальності за ст. 180 КУпАП притягнуто 134 особи (2009 рік – 103), що втягували неповнолітніх у пияцтво.
У поточному році за ст. 304 КК України порушено 40 кримінальних справ (2009 рік – 16). За втягнення неповнолітніх у пияцтво в ц.р. порушено 7 кримінальних справ (2009 рік – 1).
Під час відпрацювань працівниками міліції було перевірено 1298 торгівельних заклади, на продавців складено 478 адміністративних матеріали за порушення правил торгівлі за ст. 156 КУпАП (2009 рік – 208) та 335 за куріння в заборонених місцях (2009 рік – 37).
На 66,7 % (з 6 до 2) зменшилась на території області кількість особливо тяжких злочинів, на 65,7% (з 35 до 12) грабежів, на 22,2 % (з 9 до 7) розбоїв, на 66,7 % (з 6 до 2) хуліганство. В поточному році не зареєстровано жодного факту скоєння неповнолітніми тяжких тілесних ушкоджень, зґвалтувань. На 34,3 % (з 35 до 23) зменшилась кількість злочинів, скоєних в стані алкогольного сп’яніння.

Громадська безпека
З початку року на території області скоєно 515 злочинів в громадських місцях, що на 1 злочин менше, ніж за аналогічний період минулого року. На території області в умовах вулиці скоєно 315 злочинів, що на 33 злочини менше, ніж за 8 місяців минулого року (2009 – 348).

В стані сп’яніння за 8 місяців 2010 року скоєно 514 злочинів (+15). Раніше судимими скоєно 1088 злочинів (2009 рік – 738). На побутовому ґрунті на території області скоєно 46 злочинів (2009 рік – 53 злочини




Теги:міліція, злочини, УМВС, Кримінал, О.Михайлик, телефон довіри


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А чому до цього часу не виконаний наказ міністра МВС і продовжує працювати співробітник внутрішньої безпеки УМВС, якого нещодавно спіймали на хабарі у Прилуках? Чому все ще не звільнений начальник внутрішньої безпеки, бо саме його підлеглого спіймали на хабарі? Адже міністр МВС запевняв, що в разі затримання підлеглого, звільнять його начальника. Чи лише тому, що начальник внутрішньої безпеки з Луганська, як і сам Михайлик?
avatar
2
А як пан Михайлик пояснить вимогатєльство від підприємців Терещенків кольорового телевізора замість ноутбуків, які міліція мала повернути від злочинців?
avatar