реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Шахраї продавали копійчаний товар за 3000 гривень

До уваги громадян! В області активізувалися шахраї, які використовують дещо призабутий, але від того не менш ефективний, спосіб обдурення довірливих жертв. Він орієнтований на людей, які почуваються схильними до комерції (дешевше купити — дорожче продати) і при цьому не замислюються про можливі наслідки оборудки.

Схема дуже проста. До оселі господаря заходить чоловік і починає розмову про життя, про домашнє господарство, кінець-кінцем — просто про погоду. Коли ж психологічний контакт між співбесідниками вже встановлений, з’являється другий чоловік, який теж, начебто випадково, опинився в цей час в цьому місці. Другий каже, що, мовляв, у нього є велика кількість електронних комплектуючих з вмістом дорогоцінних металів і він хотів би їх продати за ціну, в декілька разів нижчу за справжню.

Перший чоловік демонструє, нібито, свою зацікавленість до електроніки та до цих супердорогих мікросхем і прямо на очах свідка купує декілька. Потім починається жваве обговорення поставки більшої партії таких запчастин переговорники домовляються, що мікросхеми, тимчасово, залишаться у цього господаря.

Наступного дня шахрай приносить деталі, але покупець чомусь запізнюється. Потім він телефонує і розігрує сцену, мовляв, я підійду пізніше, а товар залиште господарю і просить у телефонній розмові господаря закласти гроші за нього гроші. Шахрай обіцяє фінансово віддячити.

Бажання заробити гроші на рівному місці як правило перемагає здоровий глузд, в більшості випадків громадяни віддають гроші і чекають повернення багатого покупця, але той не приходить. Замість нього настає запізніле прозріння і розпач.

Описаний вище випадок стався в Бахмачі. Там до 60-річного чоловіка прийшло двоє незнайомців, у одного з них були оті злощасні мікросхеми. Один з шахраїв навіть представився депутатом (документів, правда, ніяких не показав). Депутат-самозванець захотів купити у іншого мікросхеми, але грошей у такого поважного чоловіка чомусь не виявилося, тому він попросив господаря закласти за нього гроші. Як не дивно, чоловік повірив на слово «депутату» і поплатився за це. Ціною довірливості господаря стали його 3 тисячі гривень.

Через три дні аналогічний випадок трапився і в Новгороді-Сіверському, де 62-річна жіночка за аналогічних обставин повірила шахраям і купила в них 111 мікросхем за 3 тисячі гривень.
Експерти оглянули запчастини і оцінили їх аж у 1.80 грн. за штуку. Коментарі, як кажуть, зайві.

Встановити особи зловмисників та затримати їх поки що не вдалося, тому міліція звертається до всіх громадян із застереженням бути пильними і не довіряти незнайомцям, тим більше, не давати їм грошей. Практика свідчить, що переважна більшість подібних «благодійників» тільки і мріють, аби обдерти вас як липку.

Якщо у вас виникла хоча б мала підозра, що перед вами шахраї, терміново повідомте про це дільничного інспектора міліції, голову сільради, сусідів. Намагайтеся запам’ятати хоча б якісь прикмети непроханих гостей, номерні знаки транспортних засобів, на яких вони пересуваються. Це значно допоможе в затриманні зловмисників і убезпечить інших громадян від протиправних посягань.

Борис КОНОВЧЕНКО



Теги:міліція, Кримінал, шахрайство, Бахмач


Читайте також



Коментарі (0)
avatar