реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Гроші за сміття пахнуть криміналом

В переліку злочинів, за які Кримінальним кодексом України передбачені покарання, злочини в сфері службової діяльності посідають окреме місце. Механізм скоєння таких злочинів досить різноманітний. Яскравим прикладом став один із останніх фактів зловживання службовим становищем, зафіксований оперативниками сектору ДСБЕЗ Чернігівського міського відділу міліції.
Кожному міському жителю доводилося, прямуючи вранці на роботу чи у власних справах, помічати на зупинках громадського транспорту, вулицях та парках характерні машини та чоловіків, які збирають сміття у контейнери. Потім цей транспорт, з верхом навантажений непотребом, кудись їде, а за певний час повертається вже порожнім за наступною порцією сміття.

Так от, саме на «смітті» керівники одного з комунальних підприємств Чернігова і нагріли державу не багато і не мало, а майже на 80 тисяч гривень! Механізм був досить простий: сміттєвози доставляють тверді побутові відходи на сміттєзвалище. Там у подорожніх документах ставиться відмітка про прийняття відходів. На основі цих документів з відповідними штампами складаються актів виконаних робіт щодо санітарної обробки цілком конкретних вулиць, площ і тротуарів. Згодом такі акти надаються до районних рад міста Чернігова і стають підставою для виділення бюджетних коштів виконавцю робіт - комунальному підприємству.

В результаті проведених перевірок правоохоронці з'ясували, що фактично сміття вивозилось лише з половини, а то й з третини вулиць, зазначених у подорожних листах. А з документів, наданих «для розрахунку», виходило, нібито роботи проводилися всюди.

Таке фіктивне прибирання міста тривало протягом майже півтора року, з січня 2009 по вересень 2010 років. (!) І весь цей час левова частка бюджетних коштів, виділених на благоустрій міста, йшла «наліво», а точніше - в кишені посадовців комунального підприємства.

Працівники сектору ДСБЕЗ Чернігівського міського відділу УМВС задокументували протиправну діяльність посадовців-комунальників та зібрали необхідні матеріали для кримінального переслідування порушників закону. За цими матеріалами прокуратура м.Чернігова порушила кримінальні справи відразу за двома статтями Кримінального кодексу України: ст.364 ч.2 («Зловживання владою або службовим становищем») та ст.366 ч.2 («Службове підроблення»). Максимальна санкція за цими статтями - до 8 років позбавлення волі. Розслідування триває.

Борис КОНОВЧЕНКО



Теги:міліція, сміття, Кримінал, Чернігів, комунальні підприємства


Читайте також



Коментарі (0)
avatar