реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

На Чернігівщині знищено більше 300 чумних свиней

Ситуація з захворювання свиней на африканську чуму в області контрольована. На цьому наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич 14 серпня під час прес-конференції щодо епізоотичної ситуації в області. Він також повідомив, що організовану роботу на Чернігівщині щодо ліквідації спалахів захворювання свиней на африканську чуму (АЧС) відзначено Прем’єр-міністром України. Про це повідомив департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

На сьогодні в області, за інформацією Леоніда Сахневича, налічується 10 неблагополучних районів на АЧС. За результатами проведених заходів було вилучено 349 голів свиней. Останній спалах небезпечної хвороби виник у селі Городище Менського району.

Як повідомив заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в області Юрій Павлішен, вірус АЧС абсолютно безпечний для людини і не несе жодної загрози життю і здоров’ю. Однак захворювання може мати важкі економічні наслідки для країни. Саме тому заходи з ліквідації АЧС досить жорсткі. Так, про випадки, які виникають на території тієї чи іншої області, повідомляється як мінімум 180 країнам світу – членам Міжнародного епізоотичного бюро. Ці країни невідкладно вживають заходів щодо профілактики АЧС. Як наслідок — можливість введення заборони експорту продукції тваринництва і рослинництва, зокрема фуражного зерна.

Така ситуація з АЧС не тільки на Чернігівщині. На сьогодні в державі зареєстровано 18 випадків АЧС у Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Київській, Сумський та Полтавській областях. Безумовно, географічне положення Чернігівщини, велика кількість лісів, гарна кормова база для диких кабанів — усе це збільшує ризики поширення захворювання. Адже популяція дикого кабана в області налічує близько 3 тисяч голів.

Спеціальної профілактики цього захворювання в світі не існує. Тому у разі виявлення випадків АЧС діють відповідно до розробленої інструкції. Визначаються межі епізоотичного осередку, загрозливої зони, зони нагляду та розпочинається виконання заходів із ліквідації хвороби в самому осередку.

Наразі ж ситуація знаходиться під пильним контролем ветеринарної служби. Проводиться постійний моніторинг, депопуляція (відстріл) диких свиней (з осені минулого року, наприклад, відстрілено більше 400).

Проте, чи не головним заходом безпеки, за словами Юрія Павлішена, залишається дотримання господарями свійських тварин елементарних санітарно-гігієнічних правил. Серед них — заборона доступу інших людей до приватних господарств, застосування дезкилимків, утримання від вигулу свиней тощо.



Теги:африканська чума, Чернігівська ОДА, городище, ветеринарна служба


Читайте також



Коментарі (0)
avatar