реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Молилися з рукою святителя Івана Тобольського

23 червня Православна Церква відзначає пам’ять святителя Іоана, митрополита Тобольського. З особливою любов’ю і благоговінням це свято відзначають на Чернігівщині.
Святитель Іоан народився у м. Ніжині. І 14 років святитель очолював Чернігівську кафедру (на Тобольській кафедрі святий пробув 3 роки). Божим промислом і молитвами святителя Іоана у Чернігівській єпархії знаходиться велика частинка нетлінних мощей святого (променева кістка руки).

За час керування святителя Чернігівська кафедра досягла вищого свого розквіту. В 1700 році архиєпископ Іоан Максимович заснував у Чернігові по типу Києво-Могилянської академії «Чернігівські Афіни» – колегіум, перший вищий навчальний заклад на Лівобережній Україні. У Чернігові продовжувала працювати друкарня, у якій видавалося багато творів самого святителя.

Божественну літургію у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини цього дня очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.

Його преосвященству співслужили: секретар єпархії протоієрей Роман Кіник, настоятель храму святих мучеників Михаїла і Федора Чернігівських протоієрей Олег Сіренко, благочинний Менського району ігумен Марк (Лугановський) та соборне духовенство.

У своїй проповіді преосвященнійший владика розповів про подвиги і труди святителя Іоана Тобольського, про його шлях святості, яким він йшов до Царства Небесного. Владика закликав всіх до святості, зазначивши: «…святість – це не є щось недосяжне для нас. До святості покликаний кожний з нас. Коли ми виконуємо заповіді Божі, коли ми маємо любов до Бога і ближніх, прощаємо провини один одному – ми досягаємо святості, ми поступово стаємо тими особистостями, якими повинні бути..».

Після Літургії відбувся молебен до святителя Іоана, після якого віруючі мали можливість прикластися до нетлінних мощей святого.

У храмі цього дня також молились паломники із Полтави, які зі своїм духовником, протоієреєм Миколою Храпачем, секретарем Полтавської єпархії, відвідали з паломницькою поїздкою Чернігівщину.

Прес-служба Чернігівської єпархії




Теги:ІЛАРІОН, Катерининська церква, мощі святих, Іоанн Тобольський, Чернігів, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar