реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Молебень української влади в українському храмі

Сьогодні в Спасо-Преображенському соборі міста Чернігова було відслужено подячний молебень Господу за всі здобутки, що отримала Чернігівщина у 2010 році, та прозвучала молитва-прохання про благословення за мир, спокій, стабільність та успіхи у всіх починаннях та добрих справах на 2011 рік.
У молебні взяли участь голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко, перший заступник голови Чернігівської облради Іван Коробка та заступник голови облради Валентин Мельничук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування.

Відправив молебень керуючий Чернігівською єпархією УПЦ Московського патріархату архиєпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій у співслужінні з настоятелями чернігівських храмів.

Довідка "Сіверщини".
Спасо-Преображенський храм є найдавнішим на території України- Руси, бо його князь Мстислав Хоробрий заклав раніше за Софіївський собор, що збудував його брат -- князь Ярослав Мудрий. Проте, коли Мстислав помер -- будівництво храму припинилося і Софія Київська стала першою за датою зведення.
Храм поставлений тоді, коли на місці Москви жаби кумкали і ні про яку московську церкву не йшлося.
У часи боротби за українську незалежність Спасо-Преображенський храм був кафедральним храмом УАПЦ -- зокрема, за даними дослдіника Олександра Добриці, тут правив службу митрополит Іван Павловський. Після радянського часу першу службу здійснив тут священик також української церкви -- отець Методій Андрущенко, що отримував дияконську висвяту ще від митрополита Василя Липківського.
Зараз Спасо-Преображенський собор тимчасово належить до УПЦ Московського патріархату.




Теги:Чернігівська єпархія, В.Хоменко, УПЦ, Софійський собор, українське православіє


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Цей Храм-музей насправді було захомлено силою у заповідника ще у 1990 році.
Його статус повинен бути таким же як у Софії Київської.
avatar
2
І не просто захоплено, а, скажімо, ікону святої Теклі було просто викинуто на вулицю. Точно так же -- частину князівського саркофагу! А зі Всевидячого ока просто пробито штир для люстри. З того часу рівень священства в російській церкві не змінився.
avatar