реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Молдовський фронт московського православія розширюється

З початку року з Молдавської церкви московського патріархату у Бесарабську митрополію Румунської православної церкви перейшли біля 50 священників. Щойно 30 священиків московського підпорядкування вимагають від митрополита Кишиневського Володимира Кантаряна перейти в Румунську церкву. Той збирає термінові збори. Адже на фоні 1200 парафій втрата 80 є серйозним явищем.

Ті, що переходять, пояснюють свою позицію протестом проти війни в Україні, яку благословляє Російська церква. Хоча, чого гріха таїти, неабияким стимулом такого прозріння є фінансування румунською державою православних священників (від 400 до 600 євро щомісяця).

Глава промосковської Молдавської церкви Володимир Кантарян у листі патріарху московському Кірілу Гундяєву сказав, що сприйняття РПЦ як «кремлівського форпосту і адвоката російського вторгнення в Україну» загрожує знищити Молдовську православну церкву і кинути її священиків і віруючих в обійми її румунського суперника.
Глава молдавського філіалу російської церкви звинуватив російську політичну та релігійну владу в тому, що вона ставиться до молдован як до «периферійного і безхребетного народу», а Московський патріархат у спробі «загорнути Молдову в чужий для неї «русский мир».

71-річний митрополит Володимир Кантарян народжений в Україні, але має російський паспорт і виступав за підтримку проросійських партій у Молдові.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:перехід парафій, розпад Росії, Румунська православна церква, широка війна, Україна - Молдова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar