реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Місто провокує шизофренію

Мешканці промислових регіонів значно частіше переживають стреси та депресії, ніж жителі тихої глибинки.

Відомий психолог Ієнс Прусснер дослідив, що городяни більше страждають від психологічних розладів, аніж селяни. А настрій у мегаполісі псується на 40% частіше. Загалом урбанізоване життя удвічі збільшує вірогідність шизофренії.

«Серед моїх колег-психотерапевтів існує думка, що, наприклад, Донецьк – це місто психопатичне, а, скажімо, Одеса – істерична. Швидше за все регіональний характер: грубуватість, прямота і це може доходити до психопатологій, але найчастіше не доходить», – каже гештальт-терапевт Костянтин Лох.

Психологи довели, що місто поглинає позитивну енергію людей і вдень, і вночі. Швидкий ритм, щоденна штовханина в транспорті, затори, загазованість та брудне довкілля – не найголовніше – найбільше людей дратують самі ж люди, особливо в переповненій маршрутці.

«Дратує хамство, грубість, запахи. Просто дратують люди, дратує натовп, який бачить тільки себе і не помічає того, хто поруч», – говорить мешканка Донецька Любов Івченко.

Якщо стресу не уникнути, його можна мінімізувати. Найперше - власним хорошим настроєм. А в транспорті варто почитати цікаву книгу, послухати приємну музику чи просто помріяти про щось миле серцю. Найкраще ж до і після роботи хоч трохи прогулятися свіжим повітрям.

Та не залежно від того, живе людина у великому місті чи в маленькому селі, варто запам’ятати: стрес — це не те, що з нами відбувається, а те, як ми реагуємо на різні життєві ситуації. І щира посмішка, трохи гумору і позитивне світосприйняття ще ніколи і нікому не зашкодили.
Експрес



Теги:шизофренія, велике місто, психічне здоров'я, урбаністика


Читайте також



Коментарі (0)
avatar