реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

МІСТ ШАБЕЛЬСЬКОГО

Ранньої осені 1903 року Чернігів відвідав петербурзький журналіст Олександр Фірсов. Місто йому так сподобалось, що він присвятив йому нарис «Город Чернигов и его святыни» і опублікував його у двох номерах «Исторического вестника» за жовтень і листопад. Олександр Фірсов писав: «Сообщение с последним поддерживается дилижансами, парными и одноконными извозчиками. Путь лежит по прекрасному киево - черниговскому шоссе, сплошь обсаженному деревьями. На первой же версте проезжаем по деревянному трехсаженному мосту через Десну. Этот мост был построен в 1859 г. и стоил около 170 тыс. руб.; он настолько высок, что пароходы проходят под ним беспрепятственно и лишь в половодье должны бывают опустить свои трубы».

До сказаного петербурзьким гостем слід додати наступне: шосе Київ – Чернігів урочисто відкрив 1 липня 1861 р. губернатор Сергій Павлович Голіцин, а міст через Десну зведений за часів начальника губернії Катона Павловича Шабельського – камергера і статського радника, випускника Московського імператорського університету. Посаду губернатора він обійняв 29 січня 1857 року.

За розпорядженням міністра внутрішніх справ 22 липня 1858 р. ним був створений комітет, що розробив проект Положення про селян Чернігівської губернії, що мали вийти із кріпосної залежності. Проведена робота виявилась настільки вдалою, що в день закриття комітету, а це було 22 лютого 1859 р., на честь Катона Павловича Шабельського відбувся урочистий обід. Голова Чернігівського дворянського комітету з поліпшення побуту поміщицьких селян М.П.Бороздна, член Комітету Г.П.Галаган, призначений урядом, депутат від Сосницького повіту А.І.Лизогуб та інші виступили з вітальними промовами і подарували губернатору Шабельському альбом зі світлинами членів комітету.

У тому ж 1859 р. було введено у дію не лише міст через Десну, який сприяв сполученню з Черніговом (у цьому були зацікавлені купці, чиновники, прості громадяни), а й побудовано телеграфну лінію, що з’єднала чернігівських мешканців з найбільшими містами імперії. І все це – результат діяльності Катона Павловича Шабельського як губернатора. 8 вересня 1859 р. його праця відзначена орденом св. Станіслава І ступеня.

Проте Чернігів усе ще залишався одноповерховим містом, що потопало у зелені садів. Будинки дерев’яні, лише сорок – кам’яні. У негоду вулиці ставали важко прохідними, але у центрі міста вже можна було побачити дерев’яні тротуари. Місто освітлювалось гасовими ліхтарями. Той, хто вперше потрапляв до Чернігова, міг заблукати у лабіринтах кривих вуличок, провулків і тупиків.

Посаду губернатора Катон Павлович залишив за станом здоров’я 17 лютого 1861 року. Він залишив після себе міст через Десну, телеграфну лінію, значні маєтності у селі Бурівка Городнянського району.

Підготувала Людмила СТУДЬОНОВА.




Теги:міст Шабельського, Бурівка, старий Чернігів, Студьонова, таємниці Чернігова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar