реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Листи старих просвітян знайшли і видали просвітяни сучасні

В Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка презентовано книгу «Листи Олександра Кониського до Іллі Шрага».
Упорядкували та підготували до видання епістолярій українського письменника, публіциста та громадського діяча науковці Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Тамара Демченко та кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства і політології Олександр Мисюра.

О. Мисюра, дисертація якого присвячена саме постаті Олександра Кониського, розповів про ідею опублікування листів, які зберігаються у фондах Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Т. Демченко ближче познайомила присутніх з неординарною постаттю О.Я. Кониського та його непростими стосунками з сучасниками, наголосила, що відомий чернігівський громадський діяч Ілля Шраг був чи не єдиним, хто розумів складність характеру цієї людини.
Доктор історичних наук, професор Чернігівського інституту економіки та управління Віктор Шевченко нагадав про значення листування у житті людей у ХІХ – на початку ХХ ст. та звернув увагу на колосальну роботу з підготовки науково-допоміжного апарату до виданих листів.

Доктор історичних наук, професор Ніжинського національного університету ім. М.В. Гоголя й співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Лепявко привітав упорядників з виходом у світ їх доробку і побажав подальших успіхів у творчості.

Кандидат філологічних наук, завідуюча кафедрою українознавства Чернігівського інституту економіки та управління Людмила Зіневич проаналізувала творчість О.Я. Кониського як письменника та звернула увагу на його зв’язки з багатьма діячами тогочасної Чернігівщини.

Поздоровив усіх присутніх з виходом чергового наукового видання про Чернігівщину голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, журналіст Василь Чепурний.

Під час проведення презентації була розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Затятий всеукраїнець позасторічної давнини: до 175-річчя від дня народження О.Я. Кониського», яку прокоментувала ведуча заходу, завідуюча відділом краєзнавства Ірина Каганова.

Олександр Майшев
за матеріалами Чернігівської обласної універсальної
наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка



Теги:Чернігово- Сіверщина, Просвіта, нові книги, Олександр Кониський, Ілля Шраг


Читайте також



Коментарі (0)
avatar