реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Ліки біля хати. Китайський лимонник росте й у нас

Перед будинком Григорія Прокопенка з Киїнки Чернігівського району росте лимонник китайський. Цілюща рослина, яка не поступається своїми властивостями славнозвісному женьшеню.

Лимонник з давніх-давен використовували в народній медицині на Сході. Він стимулює і тонізує людський організм, поліпшує розумову і фізичну працездатність, підвищує чутливість зору та слуху.

Для лікування нервових і шлункових хвороб застосовуються препарати з лимонника, котрі сприяють навіть зціленню ран, усувають подразнення і запалення.
У східних народів лимонник застосовується від обмороження та морської хвороби. Висаджують його і з декоративною метою.

Лимонник китайський походить із Далекого Сходу, але росте і в Україні. Дерев’янисте стебло в нього сягає більше 10 метрів, товщина — до півтора сантиметра. Ця рослина морозостійка, може витися залежно від характеру місцевості чи споруди.

Плоди схожі на червоні порічки й ростуть кетягами. М’якуш кислий, оболонка солодка, насіння гіркувато-терпке. Із плодів готують безалкогольні тонізувальні напої, сиропи, киселі, настоянки, а зі стебла та листя — відвар.
Для висівання лимонника треба підготувати грядку. Ґрунт Григорій Юхимович радить підживлювати тваринним або листяним перегноєм. Садити насіння радить на глибину 2-3 сантиметри, не ближче 10-20 сантиметрів одне від одного і поливати водою. На зиму від вимерзання грядку вкривати слід листям із дерев шаром до 10 сантиметрів.
Сходить лимонник першої весни, може другої, а то й третьої.
Перші два-три роки рослину треба притінювати від сонця, особливо опівдні.
Кореневі розгалуження можна викопувати восени й садити в нових місцях. Григорій Юхимович зауважує, що корені розміщуються у верхньому шарі ґрунту, тому в посуху рослину треба систематично поливати й двічі-тричі за літо підживлювати розведеним водою перегноєм (бажано коров’ячим).

Віктор БЕРЕГОВИЙ.

Коментар лікаря. Фармацевт Віктор КОШОВИЙ:

— Дійсно, лимонник має цілющі якості. Це вже доведено й офіційною медициною. Важливо, що в ягодах лимонника міститься велика кількість калію та селену, є йод. Останнім часом створено багато різних препаратів, до складу яких входять ягоди китайського лимонника.

Однак, як і багато рослин, ягоди лимонника можуть бути протипоказані деяким людям із медичних міркувань: якщо є індивідуальна непереносимість їх компонентів, підвищена нервова збудливість, підвищений артеріальний тиск, порушення серцевої діяльності, виражений атеросклероз, вагітність і лактація, а також дітям до 12 років. Не рекомендується приймати лимонник після 18 години, інакше вам загрожує безсонна ніч. Лимонник китайський є унікальним стимулятором. Про тонізувальну й освіжаючу дію його ягід та насіння відомо ще з V століття.




Теги:Китайський, хата, хати, біля, Чернігівщина, росте, нас, лимонник, ліки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar