реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Легендарна УГС - на Першому Національному

Повідомляємо, що у четвер, 21 листопада, Перший Національний телеканал покаже телефільм "Українська Гельсінська Спілка - вектор визначено". Режисер - Володимир Качур.

Початок першої частини - о 12 год. 20 хв., початок другої частини - о 12 год. 50 хв. (по тридцять хвилин кожна частина).

Українська Гельсинська Спілка була створена українськими правозахисниками Миколою Руденком, Михайлом Горинем, Вячеславом Чорноволом, а очолив її наш земляк, герой України Левко Лук'яненко.

Виникнення УГС було вмотивоване в Декларації відверто й переконливо: “Як показав досвід 66-річного перебування України у складі СРСР, ні уряд УРСР, який насправді ніколи не був суверенним урядом, а тільки виконавчим органом центральної влади, ні Комуністична партія України, що є всього лиш регіональним підрозділом КПРС, не могли і здебільшого не бажали захистити населення України від тотального голоду, від варварського нищення продуктивних сил та інтелектуального потенціалу нації, від денаціоналізації українців та неросійських меншостей, від штучної зміни етнічного складу населення України.”

Влада сприйняла створення УГС як виклик радянській державі. Керівні партійні органи, КГБ і міліція спрямували свої зусилля на протидію новоявленій зухвалій опозиції, застосовуючи офіційні та неофіційні попередження, залякування, затримування, адмінарешти, кампанії дискредитації та дезінформації в партійній пресі.



Теги:дисиденти, Незалежність України, УГС, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Дуже зручний час, головне що галочку поставлять...
avatar