реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Ласуємо млинцями та налисниками: на порозі Масниця

Дріжджові млинці

Інгредієнти: 3 скл. теплого молока, 25 г свіжих (8 г сухих) дріжджів, 3 ст. л. цукру, 2 яйця, 30 г розтопленого вершкового масла, 2 скл. борошна, 1/2 ч. л. солі.

Розвести дріжджі в двох склянках теплого молока. Збити злегка вінчиком яйця з цукром, влити розтоплене масло. Додати яйця до молока з дріжджами. Просіяти борошно з сіллю і всипати в молоко. Добре розмішати, накрити рушником і залишити підходити в теплому місці приблизно на 1 годину, поки об’єм не збільшиться втричі. Після того, як тісто підніметься, ще раз перемішати і розвести ще однією склянкою теплого молока (для товстих млинців молоко не додавати, а відразу починати пекти). Залишити тісто в теплому місці ще на 10 – 15 хвилин, і, як тільки воно знову збільшиться трошки, починати смажити. Сковороду для млинців змастити тонким шаром рослинного масла і випікати млинці, наливаючи тісто ополоником.

Млинці житні з пікантною начинкою

Інгредієнти: 1/2 скл. борошна пшеничного, 1/2 скл. борошна житнього, 2 яйця, 1 скл. кислого молока, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1/2 ч. л. соди, трохи молока (розвести тісто до потрібної консистенції).

Начинка: 100 г вареної ковбаси, 1 червоний солодкий перець, 2 помідори, 100 – 150 г твердого сиру.

Помідори обдати окропом і зняти шкірку. Помідори, перець і ковбасу потерти на крупній тертушці, а твердий сир — на дрібній тертушці. Змішати і намастити млинець тоненько, скласти наполовину і ще раз наполовину. Обсмажити в яйці з двох боків. Подавати гарячими.

Налисники

4 яйця розвести 1/2 л молока, додати 1 ст. л. масла, посолити і всипати стільки борошна, щоб тісто можна було лити. Розігріту сковороду змастити куснем солонини і наливати по кілька ложок тіста (воно повинно розлитись по сковороді), зарум’янити з обох боків. Готові налисники скласти на таріль і змастити будь-якою начинкою: конфітюром, мармеладом, сиром, кремом, мигдальною масою та ін. Тоді налисники загорнути або скласти квадратом чи трикутником, присмажити на маслі й подати на стіл з цукром.

Налисники з консервованим тунцем

10 млинців, 2 яйця, 1 банка консервованого тунця, 1 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. майонезу.

Спекти млинці за улюбленим рецептом. Яйця відварити, натерти на дрібній тертушці. Змішати з розім’ятим тунцем, вершковим маслом і майонезом, трохи посолити. Намазати начинку на млинець, скрутити трубочкою. Готові млинці поставити в холодильник на годину. Перед подачею на стіл порізати.

Шоколадні млинці

4 яйця, 500 г борошна, 4 ст. л. какао, сіль, 750 г молока.

Для начинки: 600 г сиру, цукор, 100 г фруктового йогурту, ваніль.

Збити яйця. Окремо перемішати борошно, сіль, ваніль, какао, цукор і, постійно помішуючи, влити молоко. Ретельно перемішати. З’єднати суміш з яйцями і поставити в холодильник на 30 хвилин. Вийняти суміш з холодильника і збити. Випекти тонкі млинці. Для начинки збити в блендері сир, йогурт, цукор, ваніль. Перемазати млинці і скрутити трубочкою.

Млинці з маком

Для млинців: 3 яйця, 6 ст. л. борошна, сіль, цукор, молоко, 5 ст. л. олії.

Для начинки: 1 скл. маку, цукор за смаком.

Для крему: 2 скл. сметани, цукор, ваніль.

Яйця збити з цукром, сіллю, помалу додаючи борошно. Долити молоко так, щоб вийшла рідка маса, і додати в кінці олію. Випекти млинці. Мак залити окропом і дати трохи настоятися, потім злити воду, висипати мак у ступку і розтерти його разом з цукром. Можна пару разів перекрутити на м’ясорубці. Збити сметану з цукром і ваніллю. Готовий млинчик тонко намастити маком і скрутити трубочкою. Трубочку розрізати на 3 – 4 маленькі частини. Викласти в креманки і полити кремом.

Млинці з м’ясом та грибами

Для тіста: 0,5 л молока, 2 яйця, дрібка солі, борошно, 2 ст. л. олії.

Для начинки: 300 г печериць, 1 цибулина, 300 г відвареної яловичини.

З тіста випекти млинці. Гриби для начинки обсмажити разом із цибулиною. Коли гриби охолонуть, перекрутити їх разом із м’ясом на м’ясорубці. Додати 1 - 2 ст. л. вершкового масла. На млинці накласти начинку і скрутити конвертиком.

Закуска «Торба бідняка»

Для млинців: 1 ст. молока, 1 – 2 яйця, 2 – 3 ст. л. борошна, дрібка солі, 1 ст. л. олії.

Для начинки: 0,5 кг грибів (печериці), 150 – 200 г курячого філе, 2 цибулини середньої величини, 100 г сиру твердого.

Посмажити тонкі млинці, краще на маленькій сковорідці. Відварене куряче м’ясо перекрутити на м’ясорубці або дрібно порізати. Гриби перекрутити і обсмажити з цибулею. Змішати гриби з курячим м’ясом і начинити млинці у вигляді торбочок (зав’язати кільцями маринованої цибулі). Перед вживанням полити майонезом, посипати твердим сиром і поставити в духовку на 5 – 7 хв. Подавати страву гарячою.

Млинці білоруські

Інгредієнти: 10 шт. картоплі, 1,5 ст. борошна, 1 скл. кислого молока, 20 г дріжджів, 1 ст. л. солі.

Приготувати опару з муки, молока і дріжджів. Поставити її в тепле місце на 4 – 5 годин для бродіння. Сиру картоплю натерти на дрібній тертушці й перемішати з опарою, дати підійти і випекти млинці.

Смачного!




Теги:смачні рецепти, налисники, млинці, Масниця


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Слово «блин» имеет явную связь с древнеславянским «млин», обозначающем изделие из молотого зерна. В украинском языке слово «млин» существует и сегодня – так называют мельницу.

История происхождения блинов до сих пор покрыта тайной. Ученые кивают то в сторону Китая, то в сторону Египта. И хотя блины в том или ином обличии известны многим народам, классический дрожжевой блин славяне могут с полным правом считать своим национальным достоянием.

Блин для наших предков – не просто излюбленное блюдо, это полноправный участник множества обрядов и ритуалов. Сама форма блинов ясно указывает на их символическую связь с Солнцем. А. Куприн писал: «Блин красен и горяч, как горячее всепрогревающее солнце, блин полит растительным маслом – это воспоминание о жертвах, приносимых могущественным каменным идолам. Блин – символ солнца, красных дней, хороших урожаев, ладных браков и здоровых детей».

Историки практически уверены, что еще в языческие времена блины были непременным атрибутом празднования Весеннего солнцеворота – поворотной точки, символизирующей победу дневного света над долгими зимними ночами. Возможно, поэтому данный жизнерадостный продукт парадоксальным образом оказался связан с поминальными обрядами (ведь Весенний солнцеворот символизировал смерть Зимы). Блины были непременным атрибутом всех похорон, поминок и даже свадеб (когда девушка как бы умирала – и становилась женщиной). Поэтому первый испеченный блин обычно предназначался для душ умерших предков. Его или клали на окно, или отдавали нищему – на помин покойника. Использовали блины и во время святочных гаданий, когда девушки прятали продукт за пазуху и, выбежав на улицу, спрашивали имя первого встречного мужчины – по поверью, такое имя будет и у суженого.

Но в первую очередь блины, безусловно, ассоциируются с Масленицей. Недаром говорят: «Без блина – не Масляна».

С принятием христианства Церковь привязала этот изначально языческий ритуал проводов Зимы к Великому посту. Масленичная неделя стала предварять пост и получила название Мясопустной. Впрочем, отсутствие на столе мяса с лихвой восполнялось изобилием прочих яств. Что касается блинов, то их ели всю неделю – беспрерывно и в невообразимых количествах!

http://ulady.ru/content/view/842/88888900/

avatar
2
Поздравляю с регистрацией на сайте! Как это Вы решились? А я тут недоумеваю, кто же выставил Ваш "блинный" комментарий, а никто не признаётся... Пока не увидела, что у Вас уже другая категория.Поздравляю! Главное -- не забудьте пароль. А то некoторые забывают и потом войти не могут, а кроме самого пользователя, пароль никто не знает. Удачи!
avatar
3
Спасибо! biggrin
avatar