реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ладан і ...гітари

Нарешті знову живі зустрічі з людьми, які первав ковід, а потім війна…
І нові враження…

Якої ж кропіткої, щоденної праці потребує витягування наших сіл, селищ, міст з того занедбання, до якого вони були запущені в додецентралізаційну епоху.

Особливо тяжка це справа для малих містечок зі складною, гігантоманською житлово-комунальною інфраструктурою, що дісталась в спадщину від радянсько-імперського минулого.

Ладанська громада, населення якої більше 8 тис. мешканців. Громада, яка завершила добровільне обʼєднання в області. Громада, якій дуже пощастило з лідером, котрий своїм абсолютно унікальним автономним стилем управління вміє гуртувати управлінську команду, депутатів, мешканців на спільну справу розвитку всієї спільноти.

Сьогодні згадали той перший складний рік після місцевих виборів, коли разом розгрібали увесь управлінський хаос, аби створити умови для нормальної роботи. Вже тоді, в перший рік роботи нової управлінської команди було закладено міцний інституційний фундамент для надання всього спектру послуг мешканцям на місцевому рівні:
- організовано надання адміністративних послуг через створення власного ЦНАПу;
- змінено неефективну мережу навчальних закладів та утворено два АВТОНОМНИХ ліцея;
- утворено власне комунальне медичне підприємство первинної медичної допомоги;
- створено власний комунальний центр культурних послуг з всією повнотою управлінської автономії;
- відкрито комунальний центр соціальних послуг, що забезпечує увесь спектр послуг як для старших людей, так і для сімей та молоді;
- забезпечено збереження та розвиток комунальної мистецької школи;
- інвестовано в розвиток комунального підприємства житлово-комунальної сфери «Ладан-послуга»;
- утворено власне комунальне сільськогосподарське підприємство, що забезпечує обробіток земель комунальної власності.

Сьогодні ми говорили про те, що зроблено за три роки роботи, як змінюються умови життя в громаді навіть в такі непрості воєнні часи, і де шукати резерви для наступного поступу.

Кожен з керівників закладів і підприємств з захопленням розповідав про ті інфраструктурні зміни, що за останні роки зроблені в просторах закладів, і яких більшість з установ не бачили з 70-х років минулого століття.
І багато говорили про людей, про їхні потреби, що будь-які зміни мають слугувати новій якості життя в громаді, інтересам людей, і звісно, завданням нашої перемоги. Величезний показник кожної громади та її влади - відношення до дітей!

Тут добре дбають про малих людей), для дітей є достатньо можливостей для всебічного розвитку: музичні класи, образотворчі, хореографія, спорт. Запамʼяталось - 43 дітей вчаться грі на гітарі!

І говорили про війну, про те, як постраждали від бойових дій і їх наслідків навіть ті громади, де немає безпосередніх руйнувань. І як кожній з них потрібна підтримка.

Ірина КУДРИК



Теги:Ладанська громада, децентралізація, Ірина Кудрик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar