реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Козацьке свято в Батурині

Традиційне Козацьке свято в Батурині, започатковане Народним Рухом та товариством "Просвіта", популярне і очікуване як для гостей міста, так і для місцевих жителів. Цьогоріч захід відбувся 25 червня, у неділю. Керівництво області та міста, народні депутати, представники козацтва, партійних і громадських організацій та всі небайдужі зібралися разом на Цитаделі Батуринської фортеці.

Соборну літію за загиблими захисниками Батурина в 1708 році та українськими воїнами, що віддали життя, захищаючи Україну на її сході, відправив настоятель Свято-Покровського храму Батурина митрофорний протоієрей отець Роман. На знак пам’яті та шани відбулося покладання квітів до Хреста Героям Оборони Батурина та скульптурної композиції «Гетьмани. Молитва за Україну».

Урочистою ходою під звуки «Козацького маршу» учасники заходу перейшли до основного місця проведення свята — Співочого поля біля парку «Кочубеївський».

Відкрила свято заступник голови — керівник апарату обласної державної адміністрації Наталія Романова:

— В історичному становленні України немає іншого явища, яке б так глибоко вплинуло на долю всього українського народу, як козацтво. Козацька доба — це сторінки найвищої звитяги і, водночас, найбільш драматичний період воєн і патріотичного піднесення. Саме тому козаччина — це, перш за все, гордість української нації і джерело її духовної сили.

З вітальними словами до учасників заходу також звернулися перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, народні депутати України Валерій Давиденко та Юрій Левченко, народний депутат 3-го скликання Олександр Пухкал, депутат обласної ради Григорій Данько, інші почесні гості свята.

Після урочистої частини відбулася святкова концертна програма від обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, колективів та виконавців Бахмацького району. Родзинкою заходу став виступ українського гурту «Kozak System». Окрім того, бажаючі мали змогу оглянути виставку народних умільців у «Містечку майстрів», поласувати різноманітними смаколиками чи придбати сувенір у крамничках, які розгорнулися на Співочому полі.

Гостем свята був і перший голова краєвого Руху Валерій Сарана: "Коли ми починали - Батурин був забитим селом. Та наші походи, які щороку завершувались у Батурині, привернули до нього увагу всього українського світу. Зрештою, тут створено національний заповідник, у якому працюють більше сотні батуринців. Тепер тут більше 200 тисяч туристів щороку і колишня гетьманська столиця ожила".



Теги:Валерій Сарана, Народний Рух, Козацьке свято, Чернігівська ОДА, Батурин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar