реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

"Козацька фортеця" чекає на тебе!!!

Ще триває Дитячий Національний Конкурс «Я КОЗАЦЬКОГО РОДУ!».

Пошукайте, почитайте, запитайте своїх дідусів, батьків, вчителів, навідайтесь до місцевих музеїв, бібліотек, книгарень у пошуках цікавої інформації про свій край, свій козацький Рід.
Пофантазуйте, спробуйте описати козацькі звитяги у віршованій формі та надсилайте нам ваші роботи на ДИТЯЧИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУСР та отримайте подарунки від Дитячого табору „Козацька фортеця”.

Тема конкурсу – "Поезія героїчної тематики",
„Розповіді та легенди про козаків свого краю”


Умови конкурсу:

Конкурс триває: національний етап з 9 листопада 2010р. – 9 березня 2011р.

1. Матеріал має містити вірш чи цікаву розповідь(легенду, переказ) про козаків міста чи села де живе дитина чи жили батьки дитини, або розповідь з історії родини (козацького родоводу дитини).

2. Твір має бути написаним особисто учасником конкурсу, й раніше ніде не друкуватися.

3. Вік учасників: 7-16 років.

4. Матеріал має бути написаний українською мовою.

5. Обсяг матеріалу необмежений.

6. За бажанням можна додати фото або малюнки.

7. Кінцевий термін подачі робіт до 9 березня 2011 р.

8. Ваші роботи можна надсилати у паперовому вигляді на поштову адресу а/с 79, Київ 211, 04211 Україна, або електронним листом на електронну скриньку: [email protected]


Нагородження переможців

1. Переможці конкурсу будуть запрошені до Києва на офіційне нагородження.
2. 1-10 місця – путівка до Дитячого табору «Козацька Фортеця»,
3. 11-20 місця – цінні козацькі подарунки.

За додатковою інформацією звертатись за телефонами: (044)229-47-73, (050)410-79-32 або на сайт: www.hopak.kiev.ua, на електронну адресу: [email protected]

Партнери конкурсу: Видавництво "Грані-Т", Видавництво "Веселка", видавництво "Наш Час", "Наш формат", Українська бібліотечна асоціація, Виставкова компанія "Медвін", та інші.
Медіапідтримка: 5 канал, ТРК "Ера", газета "День".

Чекаємо на Ваші листи!

Козацький вишкіл замість радянського табору


Маша ТОМАК, газета «День» №61, четвер, 9 квітня 2009

Можна перечитати безліч легенд, почути сотні переказів, передивитися всі існуючі кінострічки про козаків, але відчути справжній козацький вишкіл на собі — це здається чимось недосяжним. Насправді ж уже протягом двадцяти років українські школярі щоліта живуть справжнім козацьким життям — поруч із доленосними для історії українства місцями, пліч-о-пліч із традиціями лицарської звитяги, розповідями про національних героїв, закони дружби та побратимства, секрети виживання у складних умовах. Інакше кажучи, дитячий вишкільний табір (так називають його організатори) «Козацька фортеця» обіцяє не нудні канікули в обшарпаному санаторії-профілакторії з «радянським» душком, а козацькі пригоди в мальовничому куточку України зі славним історичним «шлейфом».
До прикладу, цього року дитячий табір «Козацька фортеця» зведе свої мури в селі Плескачівка Черкаської області Смілянського району. Зовсім поруч — легендарний і доленосний для України Холодний Яр. Цю місцевість називають «маленькою Швейцарією» — завдяки гарним краєвидам: плавні рельєфи гір, ставки, ліс, луги, джерела з цілющою водою...
Президент школи українського бойового мистецтва «Гопак» Володимир Шерстюк розповідає, що за час свого існування дитячий табір «Козацька фортеця» базувався в найрізноманітніших куточках України, серед яких Львівщина, Херсонщина, Харківщина, Черкащина.
— Ми щороку намагаємося змінити місце, аби діти побували в різних куточках України, побачили природу, історичні місця, — розповідає він.
— Черкаська земля здавна славилася козаками. Минулого року наш табір розташувався теж на Черкащині, але в Чорнобаївському районі. Ми постійно мандруємо, аби діти якомога ширше ознайомилися з історією свого краю, — додає обозний «Козацької фортеці» Віктор Овчаренко.
Так, саме обозний. І ніяких «вожатих». Тут вчителі — справжні козаки: сотенні, обозні, хорунжі. За словами Володимира Шерстюка, виховання в таборі побудовано на засадах козацької педагогіки, що, в свою чергу, ѓрунтується на українській народній педагогіці. Її витоки — в «Повести временных лет», «Повчаннях Володимира Мономаха дітям», «Київській старині».
— Педагогіка, яка використовувалася на Січі, була здобутком української народної педагогіки, — розповідає Володимир Шерстюк. — Відомо, зокрема, що діти виховувалися в процесі гри. Гра включала в себе й виховний момент, і фізичне навантаження. А за рахунок набору розповідей, оповідань, легенд — ще й духовний.
Принципи козацької педагогіки, що застосовуються в «Козацькій фортеці», кардинально відрізняються від тієї педагогіки, яка є характерною для шкільної освіти в Україні, де фізкультура — це просто набір вправ, які не несуть ніякого енергетичного та смислового навантаження. Цікавий, можна сказати, унікальний елемент козацької педагогіки — це увага до духовного світу дітей. Малечу вчать спілкуватися з природою — сонцем, повітрям, водою.
— Духовність ми розглядаємо як наближення людини до природи, — конкретизує пан Володимир. — Людина за своєю природою є своєрідним передавачем. Вона пропускає через себе енергію, воду, інформацію, трансформує її та акумулює у щось нове. Тому ми пояснюємо дітям, що, коли вони вранці вітаються з сонцем (для цього існує спеціальний комплекс вправ), промені проходять через тіло, очищають, напувають життєвою енергією.
Але це тільки невеличка частина того набору занять, які чекають тут на молодих козаків щодня, під час дитячого відпочинку. Серед ігор, фізичних вправ, розповідей про подвиги героїв-козаків знаходиться також час і для стрільби з лука, їзди верхи, вивчення основ козацького бойового мистецтва, походів та екскурсій, образотворчого мистецтва, навчань з орієнтування на місцевості, травознавства та основ народної медицини, переправ через річку, човнової справи, освоєння правил виживання в екстремальних умовах. Природно, що, як стверджує сайт школи українського бойового мистецтва «Гопак» www.hopak.kiev.ua, все це «сприяє розвитку національної свідомості, гордості за свій народ, самостійності та серйозності». Саме такими, здається, були каші славні предки...
Між іншим, дитячий табір «Козацька фортеця» відчинений не тільки для козаків, а й для козачок. За словами Володимира Шерстюка, у спеціальних «дівочих» заїздах — більше гімнастики, розповідей про героїчних жінок, вишивання, занять зі співу, вивчення народної символіки, малювання, аплікації, проходять майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, куховаріння.
Протягом свого двадцятирічного існування козацькі вишкільні табори виховали на козацькій педагогіці, відмінній від загальноприйнятої, вже ціле покоління. Володимир Шерстюк, займаючись організацією вишкільних таборів уже протягом 10 років, каже, що відчуває за собою особливу місію.
— Викладачі — це ті люди, які прищеплюють дітям любов до України і ставляться до них як до своїх. Покоління, що вийшло з «Козацької фортеці» — це справжні українці. Свій сформований внутрішній світогляд вони чудово поєднують зі своєю роботою, намагаючись працювати на благо України.




Теги:Конкурс, козацтво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar