«Космічні» технології для чернігівської картоплі
Картоплю справедливо називають другим хлібом, а Чернігівщину – картопляним Донбасом. І хоча зараз, в силу російської окупації частини Донбасу, таке порівняння і непопулярне, але наш край дійсно лишається картопляним краєм. Проте, як і всяка культура, картопля потребує оновлення – на жаль, у приватних господарствах досі висаджують в основному «дідівську» картоплю, яка за багато років набралася купи хвороб.
Тож працівники наукового відділу НВО «Чернігівеліткартопля» висадили рослини «in vitro» (пробіркові рослини картоплі) в єдину в Україні промислову гідропонну теплицю для отримання безвірусних мінібульб різних сортів картоплі. Через п’ять років буде елітна картопля. Чистенька. Без хвороб і вірусів.
В чому різниця такої системи з технологією вирощування елітної картоплі в ґрунті? Генеральний директор НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко розповідає: «Так, як ми, не тільки в Україні, але й навіть іноземці не роблять. Різниця полягає в тому, що традиційна технологія дає один урожай мікробульб, а наша – декілька. При традиційній з одного ростка знімають 5-6 бульб, а у нас – 23- 25. Між двома шарами плівки утворюється павутина кореневої системи, з якої, як ото огірки з гудини, треба періодично знімати бульбочки. Між плівками ще й спеціальний поживний розчин, який ми виготовляємо самі. Точніше – три розчини: на різні етапи росту».
В минулому році теплиця не працювала, були технічні неполадки. Недавно ж всі ремонти закінчені. І тепер лишається зачекати … п’ять років.
НВО «Чернігівеліткартопля» заклало для вирощування еліти різні сорти, є серед них і їх власні – «Панянка» (він зареєстрований позаминулого року), «Зоряна», «Сувенір чернігівський», «Нагорода». Чернігівські дачники віддають перевагу «Сувеніру чернігівському» - він найбільш підходить для примхливих умов вирощування. Але насіннєву картоплю підприємство уже попродало – картопля цього року дорога, а гендиректор об’єднання Ігор Шкурко образно прогнозує, що цьогоріч і лушпайки українці поїдять…
Мова, звісно, про погоду – у ґрунті мало вологи і літо прогнозується посушливим. Багато господарів на Чернігівщині вже картоплю садять, намагаючись захопити якомога більше вологи в ґрунті. Проте Ігор Шкурко вважає такий підхід помилковим: «Земля холодна, а висаджувати бульбу треба, коли температура на глибині 8-10 сантиметрів буде плюс 10 градусів. Висаджувати ж треба неглибоко – на 5-6 сантиметрів з наступним окучуванням».
«Так, проблема з вологою є, - каже Ігор Вікторович. – Та ще й крім природніх умов, нерозумні люди повипалювали всі калюжі, ставочки, озеречка. Проте ми садити картоплю не поспішаємо: завдяки кількарічному глибокому рихленню на наших полях волога є».
В аграріїв ще й інша проблема цього року: саджалки не садять пророслу картоплю, а цього року вона через теплу зиму попроростала зарано. В Седневі (там розташоване НВО «Чернігівеліткартопля») чекають на французьку саджалку, яка дає змогу садити і пророслу бульбу. Загалом же картоплярі з науково – виробничого об’єднання “Чернігівеліткартопля» спокійно дивляться на перспективу: без другого хліба не лишаться.
Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область.
На фото: Ігор Шкурко в теплиці із закладкою для майбутньої елітної картоплі.
Тож працівники наукового відділу НВО «Чернігівеліткартопля» висадили рослини «in vitro» (пробіркові рослини картоплі) в єдину в Україні промислову гідропонну теплицю для отримання безвірусних мінібульб різних сортів картоплі. Через п’ять років буде елітна картопля. Чистенька. Без хвороб і вірусів.
В чому різниця такої системи з технологією вирощування елітної картоплі в ґрунті? Генеральний директор НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко розповідає: «Так, як ми, не тільки в Україні, але й навіть іноземці не роблять. Різниця полягає в тому, що традиційна технологія дає один урожай мікробульб, а наша – декілька. При традиційній з одного ростка знімають 5-6 бульб, а у нас – 23- 25. Між двома шарами плівки утворюється павутина кореневої системи, з якої, як ото огірки з гудини, треба періодично знімати бульбочки. Між плівками ще й спеціальний поживний розчин, який ми виготовляємо самі. Точніше – три розчини: на різні етапи росту».
В минулому році теплиця не працювала, були технічні неполадки. Недавно ж всі ремонти закінчені. І тепер лишається зачекати … п’ять років.
НВО «Чернігівеліткартопля» заклало для вирощування еліти різні сорти, є серед них і їх власні – «Панянка» (він зареєстрований позаминулого року), «Зоряна», «Сувенір чернігівський», «Нагорода». Чернігівські дачники віддають перевагу «Сувеніру чернігівському» - він найбільш підходить для примхливих умов вирощування. Але насіннєву картоплю підприємство уже попродало – картопля цього року дорога, а гендиректор об’єднання Ігор Шкурко образно прогнозує, що цьогоріч і лушпайки українці поїдять…
Мова, звісно, про погоду – у ґрунті мало вологи і літо прогнозується посушливим. Багато господарів на Чернігівщині вже картоплю садять, намагаючись захопити якомога більше вологи в ґрунті. Проте Ігор Шкурко вважає такий підхід помилковим: «Земля холодна, а висаджувати бульбу треба, коли температура на глибині 8-10 сантиметрів буде плюс 10 градусів. Висаджувати ж треба неглибоко – на 5-6 сантиметрів з наступним окучуванням».
«Так, проблема з вологою є, - каже Ігор Вікторович. – Та ще й крім природніх умов, нерозумні люди повипалювали всі калюжі, ставочки, озеречка. Проте ми садити картоплю не поспішаємо: завдяки кількарічному глибокому рихленню на наших полях волога є».
В аграріїв ще й інша проблема цього року: саджалки не садять пророслу картоплю, а цього року вона через теплу зиму попроростала зарано. В Седневі (там розташоване НВО «Чернігівеліткартопля») чекають на французьку саджалку, яка дає змогу садити і пророслу бульбу. Загалом же картоплярі з науково – виробничого об’єднання “Чернігівеліткартопля» спокійно дивляться на перспективу: без другого хліба не лишаться.
Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область.
На фото: Ігор Шкурко в теплиці із закладкою для майбутньої елітної картоплі.
Читайте також |
Коментарі (1) |
| |