реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Кощіїва смерть Московії - у фіно- угорських народах

У столиці Республіки Мордовія розпочався 4-денний (16-19.VIII.) II-й Всеросійський форум фіно-угорських народів. Позаторік цей, цілком прокремлівський захід із рядженими та ручними представниками поневолених Москвою націй, гучно і водночас порожньо відгримів в удмуртському Іжкарі. А тому як завжди – забагато пустослів'я, що не оприявниться у реальні справи.

Учасниками стали вихідці із 35 регіонів поки що РФ, а також Казахстану і... тимчасово окупованої частини України; слово від кремлівського узурпатора мав заступник керівника адміністрації президента даргинець Магомедсалам Магомедов. Головна мета, за словами організаторів, – «формування міцної єдиної російської ідентичности як надбудови на основі різноманіття клаптикової етносвідомости розпорошених від Балтики до Алтаю фіно-угрів». І це попри почесне змосковщення понад 20 малочисельних, а то й зовсім вимираючих народів, чия молодь майже не володіє рідною мовою (мокшанською, карельською, удмуртською тощо) та забула власну історію з культурною спадщиною.

Показовою є дозволена владою заява представниці однієї з саамських орґанізацій Мурманщини пані Домни Хомюк. Жінка зуміла у піднесену доповідь додати краплі скарг і відчаю: «Ми маємо свою саамську мову, але, на жаль, як і всі мови корінних нечисленних народів, вона зникає. Це дуже важлива і болюча тема для нас. Молодь просто не спілкується саамською, бо у школі її не вчать, хоча ми намагаємося виправити цю ситуацію».

На цьому тлі доволі огидним та сюрреалістичним виглядає виступ керівника Федерального агентства у справах національностей Ігоря Барінова. Черговий чиновник-пустослів із Москви, як і годиться державному службовцю його ранґу, пішов далі інших делеґатів, прирівнявши існування асимільованих фіно-угрів до дій бойовиків з окупаційно-терористичного континґенту РФ: «Наші сучасники – учасники "спеціальної військової операції" – героїчно борються з неонацизмом і його українськими прихвоснями, здійснюючи подвиги, гідні загальної поваги. У регіонах, особливо новоприєднаних, уже розпочато роботу з увічнення пам'яті загиблих. Хлопці різних національностей пліч-о-пліч зараз захищають нашу Батьківщину, тож усі міжнаціональні, міжрелігійні відмінності відходять на другий план. Вважаю, що духовно-культурна спадщина фіно-угорських народів, дбайливе ставлення до традицій дають основу для розвитку туристичної привабливості нашої великої Росії, національної згоди, та є джерелом незламного духу нашого російського народу. У цьому наша сила, сила всіх росіян».

Власне і даргинець Магомедов, і русскій Барінов укотре наголосили, що "Кощіїва смерть" Московії знаходиться у національному розвої та усамостійненні саме фіно-угрів. Ці уярмлені народи, особливо європейської частини майбутньої ПостРосії протягом століть живили імперський центр, жертвуючи собою і долею своїх прийдешніх поколінь заради величі й територіяльного розширення московської деспотії. Сьогодні, на превеликий жаль, багато представників фіно-угорських народів покірно йдуть на війну проти України з єдиною метою, – щоби заробити, все інше – радше прикриття для відбілення кривавих злочинів в ім'я конаючого режиму, тоді як лише одиниці ерзян, карелів, удмуртів, марійців, мокшан добровільно обрали шлях волі під жовто-блакитним стягом у лавах українського війська задля великої місії, вкладену у наступний лаконічний вислів: «Moscovia delenda est».

Центр дослідження Фінляндії



Теги:Ерзянь Мастор, Ідель- Урал, розпад Росії, фіно- угорські народи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar