реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кордон по Остру

Дніпро, Збруч, Оріль, Случ. Річки, які ділили Україну протягом багатьох історичних епох. Але є ще одна, яка була кордоном всередині України понад 100 років, але слави "фатального кордону" не зажила.

Це річка Остер Чернигівської області. Симпатична водойма на північ від Київа була державним кордоном між ВКЛ та Московщиною, між Київським воєводством Речі Поосполитої і Московщиною з 1503 по 1618 рік!

Така ціна була за програш війни Великим князівстом Литовським васалу Кримського ханства - Московській Орді. Її кордони просунулися далеко на південь - у її складі все 16 століття був Чернигів та Новгородсіверськ.

Навіть сам Ніжень/Ніжин стояв при самому московському кордоні. А славетний Козелець вже постав на відвойованому правому березі річки Остер.

В районі нинішнього Конотопа старий кордон Польщі й Московщини губився у біловезьких болотах - звідти й витікає річка Остер. Межові комісії поляків і московитів за 30 років після Деулінського перемир'я так і не змогли чітко визначити кордонів.

Коли 1648 вдарила Хмельниччина, все московське Заостер'я було вже міцно колонізовано українцями і про недавній прикордонний статус річки Остер вже ніхто не згадував.

Дніпро, Случ, Оріль, Збруч і Остер. Усе потонуло в українському морі. Його береги на Сяні й на Дону. А може десь далі. Ніхто досі не зна.

Ростислав МАРТИНЮК

На світлині: річка Остер в районі Козельця. Кордон ВКЛ/Речі Посполитої і Московщини 1503-1618.



Теги:остер, Ніжин, Козелець, Ростислав Мартинюк, вкл


Читайте також



Коментарі (0)
avatar