реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Консервуємо та солимо огірки

Для господинь настала гаряча пора: достигають овочі та фрукти. Отже, робимо запаси на зиму. І як же смачно буде взимку похрумтіти огірочками і згадати цей спекотний липень… Отже:

Огірки консервовані
Огірки для консервування беріть свіжі, щільні, начисеного зеленого кольору, завдовжки 6-12 см. Гарненько їх помийте і на 6-8 годин залийте холодною водою. (За цей проміжок часу воду варто міняти двічі).
Для смаку в консервовані огірки кладуть часник, кріп, стручковий гіркий перець; можна додати ще селеру, естрагон, хрін.
Щільність огіркам надають листки дуба. Вимиту зелень нарізати шматочками довжиною 2-5 см, перець нарізати вздовж, часник подрібнити. На дно банки покласти приправи, на них – огірки, зверху – знову приправи і т.д.
Укладати потрібно щільно. В емальовану каструлю налити воду, всипати сіль, 2 хвилини прокип’ятити, додати оцет, дати закипіти і зразу зняти з вогню. Залити цією рідиною огірки (рівень рідини повинен бути нижче країв літрової банки на 1,5 см, трилітрової – на 5-6 см), накрити банки, поставити в каструлю з водою, температура якої 50-60ос, і стерилізувати: літрові банки – 10-12 хвилин з моменту закипання води в каструлі, трилітрові – 14-15 хвилин. Слідкувати, щоб вода не сильно кипіла. Після стерилізації банки відразу закатати і поставити на кришку. Огірки готові до вживання через 2-3 тижні.
Тримати банки бажано в прохолодному, темному місці.

На літрову банку: 500 г огірків;

Для маринаду: 400-430 г води, 30-35 г солі, 50-60 г оцту.

Огірки консервовані без стерилізації
Цей спосіб зберігає харчову цінність продукту. В результаті такої заготовки отримують дієтичний продукт, без вмісту хімічних консервантів, до яких в деякій мірі відноситься і оцет.
Огірки потрібно брати середнього розміру, з малим насінням. Добре промити огірки, прянощі і особливо ретельно сам посуд. Щоб солені огірки були хрумкими, не кладіть багато часнику, так як він робить тканину плоду м’якою: на трилітрову банку 2-3 зубки, 3-4 зонтики кропу і стільки ж листків хріну, невеличкий стручок гіркого перцю; солі – 2 ст. ложки на 1 л води. Якщо покласти листок смородини, селеру, естрагон, листки дуба, огірки будуть ароматнішими.
Дуже важливо через 4-5 днів (а якщо дуже спекотно, то і через 2-3 дні) припинити бродіння. Для цього розсіл злити, огірки і банку добре вимити кип’яченою водою. Розсіл прокип’ятити декілька хвилин, ретельно знімаючи ложкою піну. Огірки скласти в банку, але уже без спецій і залити кип’ячим розсолом. Після цього банки закрити поліетиленовими кришками або закатати бляшаними, перевернути догори дном, прикрити будь чим теплим і залишити на 12 годин. Захололі банки винести в прохолодне місце. Через 5-6 днів розсіл в банках почне світліти і на огірках з’явиться білий наліт. Це означає, що процес бродіння закінчився. В такому виді огірки можуть зберігатися декілька місяців.
Буває, що через певний період розсіл знову почне мутніти, а через декілька днів кришка трохи надувається. Відбувається це в результаті зміни температури під впливом нового бродіння. В такому випадку банки потрібно відкрити і поставити в холодильник. Огірки вжити як можна швидше.
Огірки, з яких зірвало кришку і з’явився неприємний запах і смак, використовувати в жодному разі не можна!

Огірки малосольні

Свіжі огірки середніх розмірів промити, надрізати з обох кінців на 2-3 см, викласти в скляну банку, на дно між шарами огірків і зверху покласти по стеблу кропу, по шматочку кореня хріну, а зверху ще і скибку чорного хліба, на який налити 4-5 крапель оцту.
Воду прокип’ятити з сіллю,охолодити, залити цим розсолом огірки, накрити їх блюдечком і поставити в тепле місце. Через добу розсіл стане мутним, а на 3-4 добу почне світліти. Тоді огірки перекласти в іншу банку, сік процідити, залити ним огірки і поставити в прохолодне місце.

Огірки в огірках
Цей спосіб дозволяє використовувати великі перезрілі огірки.
Спілі огірки разом із спеціями викласти в бочку, прошаровуючи дрібно нарізаними або подрібненими на терці перезрівши ми огірками, змішаними з сіллю.

200 г кропу, 50 г листків хріну, 30 г часнику, 10 г гіркого перцю, 700 г солі.

Огірки, засолені із збереженням кольору

Огірки і спеції викласти в бочку, залити гарячим розсолом.

10 кг огірків, по 320 г кропу і листків смородини, 170 г листків хріну, 20 г подрібненого часнику;

Для розсолу: 7 л води, 320 г солі, 150 г горілки.

Огірки малосольні, швидкого приготування
Якщо ви хочете отримати малосольні огірки вже на наступну добу, залийте їх ще кипл’ячим розсолом.
Для того щоб огірки залишилися міцними, на дно банки і поверх огірків покладіть 2-3 пригорщі дубових листків. Огірки потрібно відповідним чином підготувати: відрізати шкірку на носику і у плодоніжки , проколоти огірок ножем посередині.

Потрібно: 3 кг огірків, 2,5 л води, 200 г солі.

Огірки солені
Для засолювання огірків, які будуть зберігатися довго, потрібно брати огірки пізніх сортів. Вони повинні бути невеличкими, приблизно однакової величини, свіжі, пружні, із дрібним насінням. Перестиглі і неправильної форми не використовувати.
Відібрані овочі залити холодною водою і витримати 4-5 годин. Приправи очистити, промити і нарізати невеличкими шматочками. На дно підготовленої тари викласти частину суміші, на неї як можна щільно огірки, знову шар приправ, огірки і закінчити приправами. Залити холодним процідженим розсолом, покрити чистою тканиною, покласти дощечку і вантаж(прес). Зберігати при температурі 0-3оС. Бродіння закінчується через 3-4 тижні.

На 10 кг огірків потрібно 350 г зелені (кропу, естрагону, селери, листків чорної смородини), 50 г хріну, 30 г часнику, 50 г стручкового перцю; Для розсолу: 1 л води, 60 г солі.






Коментарі (0)
avatar