реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

КОМУ МОРЕ ПО КОЛІНА?

Як відомо, ситуація з Чорноморським флотом Російської Федерації в Україні викликає глибоке занепокоєння громадськості. Навколо проблеми базування флоту є багато запитань і, на жаль, мало відповідей.
Ситуацію коментує Костянтин ЛУБЕНЦОВ, механік УБЕР м. Прилуки, заступник голови Чернігівської обласної організації ВО «Свобода:

«Чорноморський флот Російської федерації здійснює незаконне утримування гідрографічних об’єктів.
Згідно з міжнародно-правовими нормами відповідальність за безпеку мореплавства у внутрішніх водах, територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України покладається на нашу державу, а система навігаційного забезпечення безпеки мореплавства не може перебувати під управлінням або контролем будь-якої іноземної структури, зокрема ЧФ РФ. Відповідно до Конвенції ООН щодо морського права (1982 р.) та Конвенції про Міжнародну морську організацію (1982 р.) російська сторона відмовилась від своїх прав на засоби навігаційно-гідрографічного забезпечення і зняла із себе відповідальність за забезпечення безпеки мореплавства у територіальних водах України. Проте на сьогодні на території України російською стороною утримується значна частина цих об’єктів у Чорному та Азовському морях.

На сьогодні право користування земельними ділянками під об’єктами базування ЧФ РФ визначається угодою між Україною та Російською Федерацією про параметри розділу Чорноморського флоту від 28.05.1997 р.

Водночас через незавершеність інвентаризаційного процесу не укладено жодного договору оренди на об’єкти та земельні ділянки, що використовуються ЧФ РФ. Представники ЧФ РФ затягують погодження результатів проведених протягом 2004 — 2007 років інвентаризацій орендованих земельних ділянок та не погоджуються з межами 170 із загальної кількості перевірених ділянок у Севастопольському регіоні.

За результатами інвентаризацій встановлено, що ЧФ РФ фактично використовує 18 земельних ділянок (загальна площа понад 23 га) на території міст Феодосія, Ялта, Євпаторія, Саки та Чорноморського району, які не ввійшли до вищезгаданих додатків (зокрема, під гідрографічними об’єктами знаходяться 12,6 га земель на території міст Євпаторія, Саки та Чорноморського району АР Крим та до 10,7 га під військовими частинами у містах Феодосія та Ялта).

Тепер розглянемо інше питання — проблемні аспекти екологічної безпеки, пов’язані з тимчасовим базуванням ЧФ РФ на території регіону.

З боку дислокованих у регіоні військових формувань ЧФ РФ фіксуються численні порушення природоохоронного законодавства України. Зокрема, на цей час повністю оформлено дозвільну документацію лише на 12 об’єктів флоту. Документи щодо викидів забруднювальних речовин до атмосфери оформлені на 80% (83 із 104); щодо спеціального водокористування у частині збору води — 75% (6 з 8), щодо скидання забруднювальних речовин у водні об’єкти — 50% (7 з 14).
Хотілося б відзначити й економічний аспект проблеми. Як повідомляє солідне видання «Економічна правда», ЧФ РФ орендує 1 сотку землі разом з наземними об'єктами за 270 грн на рік (приблизно 6 тис. дол./га за рік). Притому живих грошей Україна не отримує. Щороку РФ у рахунок оренди списує їй борги на 97,75 млн дол.
За нещодавніми підрахунками видання "Дзеркало тижня", зараз річна орендна плата за гектар землі у прибережній зоні Криму складає близько 100 тис. дол./га. ЧФ РФ займає в Криму близько 14,667 тис. гектарів земель. Це —- потенційних $1,5 млрд. орендної плати на рік.
І це відбувається у той час, коли два прем’єри – Юля Тимошенко і Володимир Путін хихикають над нашим Президентом і нацією».




Теги:ЧФ, Флот, свобода, севастополь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar