реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Київський патріархат під Москвою відзначав День прав людини

В Свято-Троїцькому храмі м. Ногінська (Московська область, Росія) митрополит Криворізький і Нікопольський Адріан, керуючий Богородською єпархією, звершував Божественну літургію зі святковим молебнем на честь Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, а напередодні цього свята він відслужив Всенічне бдіння у Свято-Тихвінському храмі жіночого монастиря сестер милосердя і благодійництва.

На кожному богослужінні митрополит Адріан проповідував. Слід відзначити, що Владика Адріан, очоливши весною 1989-го року відновлення напіврозбитого, за радянські часи, Богоявленського собору, побудував також навколо нього 10 кам’яних будинків. Але, на жаль, восени 1997 року ввесь цей комплекс був захоплений духовенством РПЦ Московського Патріархату з московськими ОМОНівцями.

Тому він продовжив будівництво й ремонт на новій адресі, по вулиці Совєтської Конституції, 17, де розташовані Свято-Троїцькій та Свято-Тихвінський храми, Єпархіальне управління та Благодійницький центр «Братство», які розміщені у великому триповерховому будинку ХІХ-го століття, побудованому видатним мануфактурником Савою Морозовим. На базі цих храмів вже функціонують 2 благодійні їдальні та Недільна школа з бібліотекою і читальним залом.

При храмах є й велика Актова зала, в якій проводяться духовні концерти та Різдвяні й Пасхальні розговіння. Всі ці названі учбові і благодійницькі установи, розміщені в класах і залах. В них вже відбулись великі капітальні ремонти. При храмах є гуртожиток і кімнати відпочинку для духовенства, черниць та гостей, які прибувають на богослужіння з інших міст і селищ.

7 грудня 2009 року в Москві, в день свята святої великомучениці Катерини, в Центральному Домі Журналістики відбулась святкова урочистість на честь міжнародного Дня прав людини, присвяченого 61-й річниці прийняття Загальній декларації прав людини. На цьому зібранні були присутні поважні вчені, юристи, правозахисники, церковні діячі та представники інших релігійних конфесій з Москви та з усієї Російської Федерації.

Митрополит Адріан розповів усім присутнім про себе, що він є керуючим Богородською єпархією УПЦ Київського Патріархату в Російській Федерації, але разом з тим заявив, що він є українцем за національністю, яких по всій Росії, на жаль, називають «хохлами», тоді як всі національні меншини в РФ спілкуються між собою своєю рідною, національною мовою, оскільки для багатьох росіян це є, приємним явищем, що Росія є багатонаціональною державою.

Хоча з виступів попередників митрополита Адріана, було яскраво помічено, що в Росії громадські права і релігійні свободи знаходяться в стані середньовіччя. Взяти хоч би той приклад, що російська діаспора в Україні має всі умови для своїх національних і релігійних потреб, а українська діаспора в Росії не має жодних громадських прав і релігійних свобод. Немає жодного типового українського храму, в тому числі й в Москві, немає жодної української середньої загальноосвітньої школи, жодного театру і концертного залу, жодного каналу по телебаченню і програми по радіо.

Владика Адріан нагадав історію України й Росії, що саме в Україні відбулося Хрещення народу за часи Київської Русі. Український народ ще до Х-го століття прийняв православне християнство. Саме у Києві святий апостол Андрій Первозванний встановив святий дерев’яний хрест, на знак майбутньої Божественної Благодатної сили на цьому місті. Тоді як Москва, - підкреслив владика Адріан, - народиться лише в середині ХІІ-го століття, й то, завдяки київському князеві Юрію Долгорукому, якому пізніше був встановлений величезний пам’ятник у Москві, на Тверській вулиці.

По закінченню виступу митрополита Адріана, за щирими і сердечними оплесками, було зрозуміло, що його слова торкнулися серця кожного присутнього, незалежно від його національності чи релігійної конфесії.

Після завершення цього заходу всі його присутні були запрошені до столу з пригощеннями, де владика Адріан щиро подякував господарям та організаторам цього чудового і, вкрай потрібного, для сьогодення заходу, та всім учасникам, в знак поваги і взаємної підтримки, обмінявшись з ними візитними карточками.

Митрополит Адріан особливо подякував Голові Московської Хельсинської групи – Людмилі Михайлівні Алексєєвій за її запрошення на це урочисте святкування. В свою чергу, вона щиро подякувала Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету за його активну церковну діяльність на користь українського і світового Православ’я.

За повідомленням прес-служби Богородської єпархії УПЦ Київського патріархату




Теги:Київський патріархат, Росія, Богородська єпархія, Підмосковя, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
разве под Москвой есть Киевский патриархат? А ещё где? А в России об этом знают?
avatar
2
В Російській Федерації діють три єпархії Київського патріархату -- Богородська під Москвою, про яку тут ідеться, курсько-Обоянська, яку очолює архієпископ Іоасаф (Шибаєв) і там є вікарний єпископ Петро (Москальов), та Тобольсько-Єнісейська, очолювана архієпископом Варухом (Тіщенковим). Остання має парафії в Іркутській, Курганській та Сахалінській областях. Діють вони в напівпідпільних умовах -- скажімо, арх\писокпу Варуху уже тричі палили храм у Кургані, де він служить на цвинтарі.
avatar