реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хуторяни перемогли Миколу Холодного

Ще рік тому, у квітні 2022-го, я офіційно пропонував перейменувати вулицю Ватутіна в Острі на вулицю Миколи Холодного.

Микола Холодний (якщо хтось не знав) - це один з найбільш яскравих поетів-шістдесятників, до того ж народжений на Чернігівщині (на Коропщині, якщо бути точним):
"Бродять свині у Криму,
по-московськи рохкають", - писав Холодний ще у 1993-му.

А ще Холодний тривалий час жив (та, власне, помер) в Острі.

Й ось, як виявилося, лише у квітні 2023-го Остерська міська рада перейменувала вулиці. І там є дійсно гідні назви. Наприклад, вулиця Збанацького тепер - вулиця Левка Лук'яненка, вулиця Винокурова - вулиця В'ячеслава Чорновола, а вулиця Комарова у селі Крені стала вулицею Івана Франка.

Ось тільки серед 47 перейменованих вулиць та провулків знайшлося місце для одразу трьох вулиць Травневих (таким хитрим чином в Остерській ОТГ "дерусифікували" вулиці 1-го Травня), звісно, не обійшлося й без вулиць Дружби та Миру (куди ж без цього під час війни). А ось для Миколи Холодного місця не знайшлося.

Вулицю Ватутіна, яку я й пропонував назвати на честь Холодного, перейменували на... Хутірську!
Цікаво, що, якщо вірити "Вікіпедії", гімназія в Острі носить ім'я Мішші Сеспеля - класика... чуваської поезії, що жив в Острі менше року (й там же помер).

Микола Холодний жив в Острі понад 20 років...
Але, як бачимо, класик чуваської поезії заслужив в остерців на вшанування. А класик української поезії - ніт.
Сам Микола Холодний, вже за часів Незалежності, писав, що Україна цінує лише мертвих (через кілька десятків років цю думку повторив у своєму треку репер ЯрмаК).

На жаль, обидва помилялися. Мертвих Україна цінує так само далеко не усіх... Абстрактний Хутір (а назва "Хутірська" навіть не є історичною) для остерців цінніший за земляка-поета...

Сєргєй КАРАСЬ



Теги:Сєргєй Карась, Микола Холодний, Остерська міська рада, декомунізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar