реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Художник з Березни

Художника Петуся я знаю тільки хату на Лісковиці, де він жив, та ще бачив його могилу на старому кладовищі. Сьогодні йому 140 років.

Він народився в Березні аж 1884 року, а помер 1956 року - не позаздриш часу, в якому йому довелося жити. Ще 1914 року він закінчив живописне відділення Київського художнього училища і де йому викладали Пимоненко і Кричевський, а ще він відвідував студії Мурашка. А перед тим працював в іконописних майстернях Березни та в Слобідці, потім підмайстром у київських богомазів. Після здобуття освіти опиняється у Маріуполі, де став одним із засновників краєзнавчого музею - це вже 1920 рік. Та 1922 року повертається до Чернігова, де викладає малюваня в школах, а 1927 року стає головою філії Асоціації художників Червоної України.

1935 року Андрій Петусь у місті Істра під Москвою - пересування допомагає вберегтися від арештів. А під час другої світової його евакуюють у Джамбул, в Казахстан. Потім повертається до Чернігова і працює художником та майстром цеху у майстернях Укрхудфонду.

Петусь - художник реалістичного напрямку. Ще 1920 року у Маріуполі він створює ілюстрації до "Кобзаря" Шевченка, деякі його твори і досі є в Маріуполі, якщо не викрали представники "вєлікай культури", що приперлися туди окупантами. Деякі твори є в чернігівських музеях - художньому імені Г.Галагана, заповіднику М.Коцюбинського.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Андрій Петусь, Художники, Березна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar