реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

"Хіба в Дніпрі хрестили московітів?" -- Патріарх Філарет

"Хіба в Дніпрі хрестили киян і московітів, яких тоді ще не було і в помині? Правда, що християнство із Києва пішло по всій Руси, але ж це було пізніше. А ми святкуємо не розповсюдження християнства по всій Руси і за її межами, а Москва дійсно була за її межами, а конкретну подію, яка відбулася в 988 р." -- заявив Патріарх Київський і всієї Руси -України Філарет на Помісному Соборі.

"Ми не проти святкувати хрещення Руси разом з вами, -- каже український Патріарх, звертаючись до росіян, -- бо всі ми брати – православні християни, але святкувати по правді. Бо як неправдомовець диявол спокусив перших людей, а результатом спокуси було вигнання із раю; так і тут так звана «спільна колиска» приводить до втрати нашої свободи, нашої незалежності Української держави. Святкування хрещення Руси в Москві, як центрі, а потім в Києві і Мінську – це поступове втілення ідеї «руского мира».

Глава УПЦ Київського патріархату продовжує питати далі: "Хіба автор «Закона і благодаті» митрополит Іларіон не киянин, а московіт? Чи Нестор літописець писав літопис в Москві, якої за його часи ще не було як поселення, не то що як столиці Московського князівства.

Ми ж не привласнюємо еллінську культуру? Хоча Київська Руси багато чого запозичила від неї. Чому ж Москва нашу давню культуру привласнює собі? І в цьому полягає історична неправда".

Помісний Собор ухвалив послання до українського народу з нагоди 1025-річчя хрещення Русі.



Теги:патріарх Філарет, хрещення Русі, Помісний Собор, Київський патріархат


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Як завжди, наш Святійший має залізну логику.Чітко і зрозуміло. Хто бажає пристати на доріжку здорового глузу, той зрозуміє.
avatar
2
Мабуть Святійшому Філарету невідомо, що первісна Київська митрополія, створена 1025 років тому, після захоплення Києва Батиєм виїхала в московські землі і після майже столітнього існування там під назвою "Київська"  перейменувалась в московську митрополію, а потім після захоплення турками Константинополя і припинення існування тамошнього Патріархату, перетворилася   в Московський патріархат. 
!025 років тому хрестилася країна і держава, котра називалася Русь, а не Україна.
avatar