реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

ХІ Довженківські читання

150 років тому 25 жовтня був заснований один з найстаріших педагогічних закладів вищої освіти України - Глухівський учительський інститут. Через 37 років після відкриття інституту здобувати освіту в його стінах приїхав 16-річний сосницький юнак Сашко Довженко. Мине багато часу й інститутська alma mater отримає його ім'я і буде відома в Україні та поза її межами як Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка.

В.о. директора музею Ольга Ярмуш та головна зберігачка фондів Оксана Плитник взяли участь у Всеукраїнській науково-теоретичній інтернет-конфереції "ХІ Довженківські читання: Олександр Довженко й українська культура: історія, традиції, сучасність", присвяченій 150-річчю закладу та 130-річчю Олександра Довженка.

Це був дуже зворушливий, теплий і емоційно багатий захід, який об'єднав спільною темою понад сто учасників - докторів наук, музейних працівників, кінознавців, викладачів, здобувачів освіти. У виступах йшлося про різне - про історію закладу і його здобутки, про виховання свідомої молоді, про геополітику і культурологію, про фільми, про війни - минулі і нинішню. Але головною темою конференції була постать великого Олександра Довженка, осмислення його вкладу в культуру та історію України. І не було жодного доповідача, з чиїх вуст не лунала б справжня пошана до митця з драматичною долею, вдячність за його мемуари, філософію і уроки для нас, сьогоднішніх, любити свій народ й свою землю кожним ударом серця.

Головна зберігачка фондів музею Оксана Плитник підготувала і презентувала доповідь на тему "Довженко і Берлін", у якій висвітлила період життя Олександра Довженка у міжвоєнному Берліні, де відбулось його художнє зростання й заклався фундамент подальшого входження в кінематографію.

Сердечно дякуємо організаторам і усім учасникам за прекрасний світлий захід. Щось у ньому було від обіймів, теплих, людських, щирих, якими можна зігрітися і на відстані.
Музей та університет мають свою 20-річну історію співпраці у Довженківських читаннях, віримо,що вона триватиме й надалі.

А ще хотілось би побажати колегам з Глухова, попри війну, оголошену обов'язкову евакуацію, дистанційну роботу, залишитись такими ж незламними, відданими своїй професії, мудрими, дочекатися якнайшвидше перемоги, миру й повних аудиторій щасливих студентів, адже університет з такою давньою історією заслуговує на найвищу шану!

Сосницький літературно- меморіальний музей Олександра Довженка



Теги:ДОВЖЕНКО, Сосниця, Глухів


Читайте також






Коментарі (0)
avatar