реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хай живе король!

Вперше в історії під час урочистої церемонії коронації Короля Великобританії та Північної Ірландії Його Величності Чарльза ІІІ у Вестмінстерському абатстві 6 травня 2023 пролунали православні візантійські молитовні піснеспіви грецькою мовою, які були виконані православним хором під керівництвом шановного д-ра Alexander Lingas – архонта Вселенського Патріархату, псалтиса православної парафії в Оксфорді, керівника та засновника Cappella Romana, професора музики University of London та наукового співробітника Інституту православних християнських досліджень при Кембриджському університеті (див. відео за посиланням: https://youtu.be/AX0reSw614M ).

Ну і, напевно, всі помітили, що під час Коронації у Вестмінстерському абатстві були присутні як православні ікони, так декорації у кольорах синьо-жовтого прапора, у чому багато хто побачив символічну підтримку України. Ну і, на відміну від офіційної делегації України, на Коронацію не були запрошені керівники та делегації режимів терористичної рф та Білорусі, що теж досить символічно. Водночас, серед почесних гостей були присутні перша леді України та прем'єр-міністр України.

У церемонії коронації на запрошення Його Величності взяв участь православний Екзарх Західної Європи та Ірландії Вселенського Константинопольського Патріархату, митрополит Фіатирський та Великобританський Микита (Луліас), який під час Коронації в соборі Вестмінстерського абатства возніс окрему спеціальну молитву, закликавши Боже благословення і захист на нового монарха. Сьогодні, 7 травня, в усіх православних храмах Вселенського Патріархату у Сполученому Королівстві буде відслужене спеціальне молитовне славослів’я на честь нового Короля. Урочистості з нагоди Коронації у Великобританії триватимуть до 8 травня.

Його Величність Чарльз ІІІ здавна має глибокі симпатії та інтерес до православ'я та спадщини і традицій Святої Гори Афон. По батьківській лінії він мав православне коріння, оскільки його батько – Герцог Філіп Единбурзький – належав до грецької королівської династії та від народження був православним. Він був онуком Короля Греції Георга I та племінником Короля Греції Костянтина I. Мати Філіпа та бабуся Короля Чарльза III – Принцеса Аліса Баттенберг – теж була православною. Вона носила чернече вбрання і очолювала православну сестринську Марфо-Маріїнську обитель, в якій надавалася допомога хворим, а також виховувалися майбутні няні та доглядальниці за хворими. Перед смертю Принцеса Аліса заповіла поховати її в православному монастирі в Єрусалимі (в Гефсиманії) поруч зі своєю рідною тіткою, святою преподобномученицею Єлизаветою (Алісою Гессен-Дармштадтською), яка була вбита більшовиками в 1918 р. Таким чином православна свята муч. Єлизавета є двоюрідною прабабусею Короля Чарльза III.

Одним із улюблених місць паломництва колишнього Принца Чарльза здавна була Свята Гора Афон. Він часто бував у цьому святому центрі східнохристиянського чернецтва і навіть є офіційним патроном міжнародного британського товариства «Друзі Афона» (Friends of Mount Athos), членом якою я теж маю честь бути. Із ініціативи Принца Чарльза очолюване ним Товариство надавало матеріальну допомогу у відновленні афонських монастирів Ватопед і Хіландар, неодноразово проводило міжнародні наукові конференції, присвячені історії та спадщині Афона (одна з таких конференцій відбулася в Кембриджі 3-5 лютого 2017 року за участі українських делегатів), організовувало паломництва на Святу Гору Афон. У 2021 році в Оксфорді товариством «Friends of Mount Athos» спільно з Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні було видано англійською мовою нову книгу «Elder Avvakum of Mount Athos. The Life of Athonite Hieroschemamonk Avvakum (Vakarov)» – про українського афонського старця Авакума (Вакарова), який був родом із Закарпаття.

Як казав колись про Принца Чарльза митрополит Калліс (Уер), «Принц Чарльз безперечно виявляє найжвавіший інтерес до православ'я і має чимало православних друзів, з якими обговорює аспекти православної віри. Він багато разів здійснював паломництва на Святу Гору Афон. Але якби він став православним, це створило б дуже серйозні конституційні труднощі. Тож напевно, що він не може відмовитись від англіканства, але враховуватиме і православний контекст».

Власне, перше «врахування православного контексту» відбулося саме вчора під час церемонії Коронації Його Величності. Але, гадаю, не останнє. Сподіваюся, невдовзі стане можливим монарший візит і до святинь золотоверхого Києва.

Живучи та працюючи тепер у Великобританії, мені приємно відчувати, що Його Величність Чарльз ІІІ тепер є Королем і для понад 160 тисяч українців, які через війну росії проти України знайшли прихисток і гостинність у Сполученому Королівстві. Він тепер і наш Король! Тож, хай живе Король!

Сергій ШУМИЛО



Теги:Сергій Шумило, православіє, Афон, Чарльз III, Україна - Великобританія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar