реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Капличка в гетьманській столиці

У Батурині відбулося відкриття та освячення каплиці на честь святителя Миколая, архиєпископа Мир Лікійських, чудотворця.

У відкритті дерев’яної каплиці взяв участь заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко. Пам’ятна каплиця побудована на місці, де 150 років тому у травні відспівували Тараса Шевченка під час перепоховання Кобзаря із Санкт-Петербурга до Канева на Чернечу Гору. Каплицю збудовано з ініціативи мецената Володимира Пащака і його сина Ярослава та за проектом архітектора Миколи Гайди майстрами ЗАТ «Львівреставрація».

З благословення єпископа Чернігівського і Ніжинського Іларіона, освячення каплиці та літію за упокоєння душі приснопам’ятного р.Б. Тарасія очолив секретар Чернігівської єпархії протоієрей Роман Кіник, якому співслужили настоятель Батуринського Свято-Покровського храму протоієрей Роман Кривко, клірик кафедрального собору святої великомучениці Катерини священик Михаїл Болюк та священик Української Автокефальної Православної Церкви із села Зимна Вода Львівської області отець Андрій.

Відновлювальні роботи були розпочаті ще в минулому році. 22 серпня 2010 було освячено хрест на капличці. Всередині вона оздоблена іконами, рушниками і вирізьбленим із дерева образом Святого Миколая, які зробили митці з Львівщини.

Звертаючись до присутніх Віктор Тканко зазначив: «Ми відкриваємо сьогодні не просто капличку, а й храм душі кожного з нас, адже протягом життя Тарас Шевченко був хранителем і носієм духовності нашого народу».

Також він від імені голови облдержадміністрації Володимира Хоменка висловив вдячність за особистий внесок у розвиток культурної спадщини Володимиру Пащаку, вручив йому Почесну грамоту голови облдержадміністрації, фрагмент дерев’яних конструкцій цитаделі та книги.

До заходу долучилась Міжпарламентська делегація. Парламентарі з Росії, України та Казахстану рухаються маршрутом «Останній шлях Тараса Шевченка», вшановуючи пам’ять про Великого Кобзаря.

Жінки привезли вогонь, який пройшов через всю Україну від південного заходу до північного сходу. Його помістили до каплички.

Чудовим завершенням свята стали виступи дуету зі Львова «Бандурна розмова» та тріо бандуристок «Червона калина».

За повідомленням офіційного сайту Чернігівської обласної державної адміністрації



Теги:Чернігівська єпархія, Чернігівська ОДА, Київський патріархат, Батурин, Шевченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar