реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Київський патріархат відроджує церкву -- фортецю

2 лютого 2012 р. архієпископ Чернігівський і Ніжинській Євстратій перебував з візитом у Коропському районі та в м. Батурин.
Зокрема, на запрошення настоятеля, священика Петра Петріва, благочинного Коропського району, владика відвідав храм святителя Феодосія Чернігівського у с. Вільне Коропського райну.

Після цього архієпископ Євстратій прибув до Коропа, де у співслужінні отця Петра Петріва та настоятеля Покровського храму в м. Батурині протоієрея Романа Кривка звершив молебень у храмі святого пророка Божого Іллі.

Цей храм є пам’яткою архітектури національного значення, адже він – єдиний храм-фортеця на Лівобережжі. На думку істориків будова храму була довершена у XVII ст. і він слугував не тільки місцем молитви, але й оборонною спорудою – адже товщина деяких стін церкви перевищує 2 метри.

У 1930-х роках Іллінська церква була розграбована і сплюндрована войовничими безбожниками. Лише у 1982 р. розпочалися перші спроби її реставрації. Але, на жаль, і досі ця святиня Чернігівщини й пам’ятка національного значення (цей статус засвідчує також відповідна дошка на стіні храму) залишається у напівзруйнованому стані.

У 2008 р. рішенням Чернігівської обласної ради Іллінський храм у Коропі був переданий в користування громаді Київського Патріархату, яка зараз молиться у пристосованому приміщенні, але наполегливо працює над відновленням святині.

Після завершення молебню владика Євстратій звернувся до присутніх парафіян зі словом, в якому підкреслив, що всемогутність Божа здатна і те, що видається неможливим, зробити можливим. «Тому й ми найперше будемо покладати надію на Бога, молитися до Нього, закликаючи також на поміч святого пророка Іллю, і будемо просити благодатної допомоги у відновленні цього величного храму. І віримо, що Господь допоможе звершити добру справу, прихилить до цього святого місця серця людські, так що у недалекому часі ми зможемо звершити тут не тільки молитву, але й Божественну літургію» – сказав архієпископ.

Цього ж дня після обіду на запрошення настоятеля, протоієрея Романа Кривка, владика відвідав Покровський храм у м. Батурині, ознайомився з роботою створеного при парафії центру дитячої творчості, а також оглянув музей Батуринської фортеці.

Прес-служба Чернігівської єпархії







Теги:Євстратій, Короп, Чернігівська єпархія, Київський патріархат, Батурин, церкви- фортеці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar