реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Юрій Костенко звинуватив "Свободу" у нищенні "Оболоні"

"Свобода», яка на виборах йшла під гаслом «Змінити все на користь України!», нині у зв’язці з Партією регіонів намагається задушити єдине велике українське підприємство з виробництва пива та безалкогольних напоїв – «Оболонь», а також десятки невеликих приватних західноукраїнських броварень. Всі інші подібні заводи уже давно стали власністю транснаціональних компаній або ж були викуплені російським капіталом.

Законопроекти №2876 та №2880, зареєстровані у парламенті 18 квітня, передбачають збільшення акцизу на пиво в 3 рази, - з 0,87 грн до 2,5 грн за 1 літр, -- а також спрямування 65% від «пивного» акцизу – близько 4 млрд грн. на рік - на будівництво лікарень та інших закладів медицини. Ці заходи рекламуються в ЗМІ під обгорткою складової програми економічних реформ Президента, -- а саме, заохочення населення до здорового способу життя. Окрім «Свободи» й Партії регіонів, в списку авторів законопроекту присутні й інші опозиційні депутати від Фронту змін та «Батьківщини».

«Рятувати» розвалену вщент медицину, пустивши під ніж «Оболонь» - це унікальне українське підприємство, яке може бути окрасою будь-якої країни, – такий же безглуздий захід, як і недавня пропозиція уряду поповнити держбюджет, збільшивши в шість разів фіксований сільськогосподарський податок на фермера. Результат буде один і той же, -- парламент з урядом у чергове знищать національного виробника, який дає роботу тисячам громадян та спрямовує мільйонні податки в бюджет. Мені дещо зрозуміла логіка владної партії великого капіталу, яка в політиці намагається задовольнити лише власні економічні інтереси, -- саме тому у «регіоналів» знайшли притулок і безліч українофобів, -- від Табачника до Колєсніченка. Однак, що робить націоналістична «Свобода» в цій компанії ?

Якщо «Свобода не знає, то УНП інформує: для транснаціональних та російських компаній з виробництва пива збільшення акцизів – це копійки, тоді як для українського виробника, який і так ледь животіє, - це остаточний удар по конкурентоспроможності та найкоротший шлях до банкрутства. Загалом, хотілося б зауважити «Свободі», що співробітничати з Партією регіонів в заходах із придушення українського заводу «Оболонь» – це все одно, що голосувати з Компартією проти видобутку сланцевого газу в Україні, сприяючи енергетичній монополії Кремля.

А якщо говорити про суть боротьби з алкоголізмом, то щоб зберегти здоров`я українців, «Свободі» потрібно боротися не з пивом, а з горілкою, доступність якої в Україні є аномально високою. Як зазначають експерти, один градус алкоголю в пиві обходиться споживачеві майже вдвічі дорожче, ніж у горілці. Якщо в Україні співвідношення вартості пляшки пива до пляшки горілки становить 1 до 5, то в країнах ЄС – 1 до 10.

Чому б «Свободі» не запропонувати за прикладом країн Євросоюзу створити в Україні прогресивну систему оподаткування виробників алкогольних напоїв із врахуванням дози чистого алкоголю на одиницю продукції? Тоді б міцні напої стали б менш доступними, що сприяло б збереженню здоров`я українців. До того ж, за 21 рік незалежності так і не зроблено кроки, які дозволили б гранично жорстко регулювати «тіньовий ринок» міцних напоїв, а також різко обмежити самогоноваріння в селах. То де ж ваша логіка, панове захисники України, - невже суть цієї політики у кількості випитої українцями горілки?!

Юрій КОСТЕНКО
Кореспондент



Теги:УНП, опозиція, національний виробник, Оболонь, свобода


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Бухзавод Оболонь такая же "окраса нации", как бордель конвеерного типа на улице Красноармейская. Вроде тоже достаточно популярное предприятие и среди отечественных клиентов и среди зарубежных, и обеспечивает семьи шлюх трудящихся в нем. Но нужен ли он? Если бы Оболонь специализировался на Живчике, то другой вопрос, да и не совсем понятна риторика - убивают своего производителя. Акциз то ведь один для всех и направлен на уменьшение рынка в количественном отношении и перераспределение доходной части в пользу социальных инициатив. То есть двойная польза - и бухать меньше будут, а те кто продолжит будут больницы строить.
avatar
2
лучше бы они с Компартией голосовали против добычи сланцевого газа, хотя бы сланцевый Чернобыль предотвратили! но больше всего в статье удивляет "искреннее недоумение" Костенка по поводу сотрудничества ПР и ОО, уже вся страна видит, что они в одной упряжке, а он все глухо-немым притворяется!
avatar