реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як оподатковуються квадратні метри?

Як повідомила заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області Наталя Кузнецова, з 1 січня 2015 року змінами до Податкового кодексу України передбачені значні новації у оподаткуванні нерухомості. Відтепер база оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, включає житлову та нежитлову нерухомість. Ставка податку встановлюється органами місцевої влади у розмірі не більше 2-х відсотків мінімальної заробітної плати (тобто не більше 24,36 грн. за один квадратний метр на рік).

Які ж об’єкти нерухомості не підлягають оподаткуванню?

Отже, не оподатковується:
– житлова нерухомість: в межах 60 кв. м – для квартир, 120 кв. м – для будинків, 180 кв. м – для різних об’єктів житлової нерухомості. Наприклад, за наявності у власника різних типів нерухомості одночасно (наприклад, квартири та будинку) їх сумарна площа зменшується на 180 кв.м, а залишок підлягає оподаткуванню. Такі пільги надаються лише для житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичних осіб, та можуть бути збільшені за рішенням органів місцевого самоврядування.
– будівлі промисловості (виробничі корпуси, цехи, складські приміщення), сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
– об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, які: використовуються суб'єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках; є власністю органів влади; нерухомість непридатна для проживання; будівлі дитячих будинків сімейного типу, належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, гуртожитки, об’єкти що перебувають у власності громадських організацій інвалідів тощо.

Слід зазначити, що під нежитловою нерухомістю розуміють будівлі готельні, офісні, торговельні, гаражі та криті автомобільні стоянки, будівлі промислові та склади, казино, ігорні будинки та господарські (присадибні) будівлі (п.14.1.1291 Податкового кодексу України).

Пільги по податку для фізичних осіб не надаються на об'єкт оподаткування, якщо його площа перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, а також на об'єкти оподатковування, які використовуються з метою одержання доходів (здача в оренду, лізинг, для ведення підприємницької діяльності тощо).

Як виключення для юридичних та фізичних осіб у 2015 році ставка податку на нежитлову нерухомість не може перевищувати 1 відсоток мінімальної заробітної плати (12,18 грн. за 1 кв.м) (п.33 Закону України від 28.12.2014 № 71).

Юридичні особи сплачують податок з усієї площі нерухомості (житлової та нежитлової).

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області



Теги:пільги по податках, нові податки, оподаткування житла


Читайте також



Коментарі (0)
avatar