реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Як Михайло Курдюк врятував Олімпіаду-1980

Михайло Курдюк відомий в Україні як колишній директор саду Асканії- Нової і Тростянецького дендропарку, як науковець і публіцист. У свої 80 років він не втрачає інтересу до життя. У цьому змогли пересвідчитися всі, хто завітав до будинку «Просвіти» в Чернігові на святкування його ювілею.

Енергійний ювіляр

У своє вісімдесятиріччя Михайло Григорович приїхав до Чернігова з іншого міста і привіз із собою міцну й цілющу настоянку на травах і плодах, виготовлену власноруч, щоб почастувати гостей своїх іменин. Ми дивувалися енергії, любові до життя і мудрості ювіляра, а він розповідав про свої досягнення за довгі роки праці на благо природи.

«Ми можемо згадати багато людей, які в його віці «чадять» життя. У Михайла Григоровича очі молодо світяться, стільки в нього інтересів! На Менщині він чорний горіх садить, у саду в кобзаря Нечепи висадив усі європейські види бузку», — почав розповідь про Михайла Курдюка Василь Чепурний.

Порятунок Олімпіади

Мало хто знає, що саме наш земляк Михайло Курдюк надав допомогу в ліквідації бойкоту Олімпіади-80, чим було відвернено збитки держави на суму 6 мільярдів доларів. І це не міф, а факт. Розповідає Михайло Курдюк:

— Залишився в живих племінник засновника Асканії-Нової Фрідріха Фальц-Фейна Едуард Олександрович Фальц-Фейн. Увесь час він прагнув приїхати й побачити Асканію, навіть хотів там своє 50-річчя відзначити. Але цього йому не дозволяли.

У ті часи уряд добивався проведення Олімпіади в СРСР. Але, скільки не подавали заявок, ніколи не виходило. А потім хтось їх напоумив, і представники з СРСР попросили Фальц- Фейна допомогти. Він був одним із 80 членів комітету. Фальц-Фейн хитрим способом це зробив: перед днем голосування обійшов усіх і кожного попросив: «Я сам із Росії, я знаю, що Москва не пройде. Проголосуй хоч ти один». Коли голосування закінчилося, з 80 голосів 64 було «за». Після такої операції Фальц-Фейну дозволили приїхати в Радянський Союз. Він побував в Асканії. Я тоді завідував ботанічним садом, з ним познайомився, поговорив. Ми з ним після цього листувалися.

Потім у Союзі до нього почали ставитися з холодком. Коли був бойкот Олімпіади, 20 країн заявили, що не будуть брати участі у змаганнях. А отже, Олімпіада могла не відбутися. Пробували вживати різних заході — нічого не виходить. Тоді хтось знову напоумив, що Фальц-Фейн може допомогти. Але він нікого вже не приймав. Хтось підказав, що я з ним контактую. До мене приїхали представники спорту і попросили. Пообіцяли виділити гроші на заповідник від Академії наук СРСР. Я з ним зв’язався.

Фальц-Фейн записав звернення про те, що спорт і політика несумісні. Він мав багато впливових знайомих у всьому світі, залучив братів Набокових: один — відомий письменник, інший — кореспондент. Його звернення почули, Олімпіада відбулася.

Вікторія ГАВРИК

Повністю стаття опублікована в газеті "Сіверщина" за 19 січня.






Теги:Вікторія Гаврик, Тростянець, дендропарк, Асканія - Нова, олімпіада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar