реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Ікона російської пропаганди

Сьогодні в моїй Авдіївці - храм. Парафія досі належить до московського патріархату і живе, звісно, за старим большевицьким календарем. Тобто сьогодні там храм на честь Казанської ікони Божої Матері.

Якщо так, як колись, то буде ярмарок - від мосту до школи чи й до Ковалівки. Будуть храмові, буде традиційний захолод, як у нас називають холодець. Буде спогад про півників на паличці з дитинства.

Але колись мене здивував земляк Іван Захарович Чех (із Лузіків), який, будучи атеїстом, висловив думку, що історично не могла бути в Авдіївці церква на честь російської ікони. Я зацікавився і знайшов, що дійсно: наша церква є свідченням русифікації. Адже трохи більше ста років тому в Авдіївці був дерев'яний храм Різдва Христового і стояв він біля економії Скоропадських, тобто в кінці Надточїівки. І там було євангеліє, подароване якимось Яковом Мазепою - про нього згадує архієпископ Філарет Гумілевський.

Церква згоріла (випадково?). І побудували цегляну, нинішню. Проте за наказом синоду РПЦ (до речі, абсолютно неканонічного, як і вся російська церква після смерті патріарха Адріана) новий храм посвятили вже не на честь Різдва Христового, а на честь Казанської ікони БМ.

Чому? Бо ця ікона - символ російської окупації. За легендою вона була знайдена 9- річною дівчиною Мотроною на згарищі. Це часи Івана Грозного. А чому на згарищі? Бо московский князь захопив татарську Казань і вирізав татар незчислимо та спалив місто.

Це ще не все. Бо - ну, знайшло дівча ікону, чим не чудо? Та й що робила дівчинка з російським ім'ям у татарському місті? Далі ще цікавіше - святкування цієї ікони було встановлене на честь взяття Мініним і Пожарським Москви, що була зайнята поляками (до речі, законно, але це інша тема). Після 1649 року святкування ікони поширив цар Алєксєй Міхайловіч на московську державу. А вже Катерина Друга, німкеня, об'явила цю ікону покровителькою російських імператорів. Далебі, Кутузов перед цією іконою молився і в 1812 році перед нею служили молебні "за позбавлення від нашестя галлів і з ними двунадесяти язиков".

Тобто Казанська ікона БМ є елементом русифікації, колонізаторської політики Москви і нам в Україні треба позбуватися цього штучного культу. А повертатися до Христа і в Авдіївці - до переосвячення церкви на честь Різдва Христового. Щоправда, тоді не буде храму восени і півників на паличках...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Казанська, Авдіївка, Василь Чепурний, деколонізація, РПЦ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
1649-й це був рік утвердження української держави Військо Запорозьке на чолі з Гетьманом Б. Хмельницьким.
А Київська митрополія хоч не була у складі Московського патріархату, але під значним впливом.Тому цар і московський патріарх разом далекоглядно поширили святкування цієї ікони з перспективою на територію Війська Запорозького.
Так торувався шлях до поглинання української держави й перетворення її на провінцію московії.
Коли цю ікону запровадили на Україні вперше, справа істориків. Відомо, що з 1688 року вона була в с. Каплунівка на Харківщині. Отже, відразу після підпорядкування Київської митрополії Константинопольського патріархату Московській патріархії 1686р.
avatar