реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

І комі не хочуть російської!

21 лютого - міжнародний день рідної мови – молодь Сиктивкара присвятила популяризації рідної комі мови.

Формат, який обрали активісти молодіжної організації "МІ", - нестандартний флешмоб.

Два десятки молодих людей із пришпиленими до одягу літерами нерівним строєм пройшли від Стефановської площі до будівлі столичної мерії.

Разом "люди-літери" складали напис "Ме радейта комі кив" (Я люблю комі мову). Командувала парадом за допомогою мегафону голова «МІ». Біля будівлі міськадміністрації керівник організації Яна Сажина добровільно принесла себе в жертву морозу в ім'я рідної мови: у груповій фігурі їй довелося сидіти на снігу і обморозити пальці рук. Попри мороз, молоді люди голосно зізнавалися в любові комі мови.

До акції приєдналися і журналісти: серед учасників можна було помітити заступника керівника холдингу національних видань "Комі му" Анну Холопову, яка представляла букву "И" і газету. До речі, молоді люди не тільки зізнавалися в любові до мови, а й публічно читали "Комі му", а також роздавали листівки зі словами привітань державною мовою.

* Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day), проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999, відзначається щороку з лютого 2000 року з метою сприяння мовній і культурній розмаїття і багатомовності.

Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції оголосила 2008 рік Міжнародним роком мов (International Year of Languages). 2010 рік проголошений Міжнародним роком в ім'я зближення культур (International Year for the Rapprochement of Cultures).

За оцінками ЮНЕСКО, половина з приблизно 6 тисяч мов світу можуть найближчим часом втратити останніх носіївUgraina




Теги:Сепаратизм, рідна мова, комі, розпад Росії, РФ


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Кстати, об украинском языке.
Как это не покажется кое-кому странно, но именно при советской власти украинский язык имел все шансы на своё сохранение и развитие. Почему?
Да потому что граница была на замке – мы жили как в глуши – никто никуда не уезжал, и никто к нам не приезжал. Потому и язык сохранялся.
А сейчас, сделают безвизовый режим с Турцией и другими азиатскими странами, а также, откроют границу с ЕС и побежит и поедет тогда украинский народ в поисках лучшей жизни. А Украину заполонят иностранцы, предлагая свою дешёвую рабочую силу. И вот тут настанет конец языку.
Никакие законы здесь не помогут – против законов развития человечества не попрёшь, как бы нам этого не хотелось. Так произошло с Германией, с Францией, да и с другими европейскими странами…
Когда у власти олигархи, то на первом месте у них стоит вопрос собственной прибыли, а не вопросы языка, морали, воспитания патриотизма или благосостояния народа.
avatar
2
Якщо ми з Вами, Тарасе, не побіжимо світ заочі, то цього не станеться. Щодо СРСР, то це був казан, у якому виварювали совєтський народ зі спільною, совєтською ( на основі російської ), мовою. Щодо наших олігархів, і не тільки, то конкуренція змусить їх визначитися з мовою на користь державної.
avatar
3
"...конкуренція змусить їх визначитися з мовою на користь державної".
Горбатого - могила исправит.
avatar
4
Якщо, шановний Тарасе,українську мову не будуть штучно нищити на рівні державної політики, то вона витримає будь які проблемні ситуації. І жодна Турція не зашкодить поцесу поступового утвердження у статусі державної. Однак, кожен день наразі йде процес нищення українського - сплановано і конкретно!? Адже минає рік, як за роботу зведення нанівець всіх попередніх напрацювань у мовній політиці взялась структура центральної виконавчої влади- міністерство освіти України руками Табачника. Ото вже "діло табак". З таким треба боротися. А Турція- нехай спокійно живе і закохується у Роксалан новітнього часу!
avatar