реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Городнянські вчителі не терплять зневаги. Від влади - в першу чергу

Оцінкою владі регіоналів є Городнянська гімназія - дві третини її даху розкриті для вітрів, дощів і морозів. Якщо нова влада не вирішить цю проблему задавнену - то буде і їй оцінка. Хоча спершу мала б сказати слово прокуратура - як так, що гроші взяли, а даху нема?!

У прес- клубі "Просвіта" пройшла прес- конференція представників Городнянської районної організації Вільної профспілки з приводу зняття із зарплат вчителів Чернігівщини доплат за престижність, за перевірку зошитів, за класне керівництво.

"Із зрадами політиків вчитель залишається тим, хто не зраджує дитину" - говорив вчитель історії та правознавства Володимир Лепень, голова профспілки. Він однозначно говорить про "клоунів з ЛНР- ДНР", які вдаряють по економічній ситуації в державі. Але не може погодитися, що з вчителів влада знімає доплати, які стали частиною зарплати.

За словами вчителів, затримки з виплатою заробітних плат стали періодичними, починаючи з лютого поточного року. Наразі їм виплатили заробітну плату лише за вересень місяць.

До того ж у вчителів Голоднянського району Чернігівської області ситуація не найгірша. Деякі районні управління освіти області припинили виплати надбавок за класне керівництво і престижність професії. Вчителям цієї ситуації не пояснюють, адже законопроект, яким передбачена відміна згаданих виплат, Верховною Радою не проголосований.

Розуміючи всю складність питання та необхідність якнайшвидшого його вирішення для забезпечення стабільності в державі та регіоні, президія Городнянськоі місцевої вільної профспілки (ГМВПО) 11 червня 2014 p. зустрілася із заступником Голови Чернігівської ОДА Сергієм Журманом та в. о. директора департаменту фінансів Кислюком з проханням здійснити належне фінансування закладів освіти Чернігівської області та Городнянського району, зокрема, на державному рівні .

17 червня ГМВПО звернулася до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра фінансів України Олександра Шлапака, а 20 червня 2014 p. - до міністра освіти та науки Сергія Квіта.

1 липня 2014 року профспілка звернулася до Народних депутатів України від Чернігівщини Владислава Атрошенка, Івана Куровського, Олега Ляшка, Ігоря Рибакова, Миколи Рудьковського з проханням терміновому наданню міністерством фінансів України дозволу районним фінансовим управлінням на оформлення подвійної позички для фінансування закладів освіти та підтримати ініціативи Городянської місцевої вільної профспілки, викладених у зверненні до Прем'єр-міністра України та міністра фінансів від 17.06. 2014 pоку.

17-го липня вчителі звернулися до голови ОДА Володимира Івашка з листом, в якому зазначалося, що «кардинально вирішувати питання своєчасної оплати праці працівників освіти ніхто із органів виконавчої влади не наважується та й не прагне. Статистика , що наведена у листах-відповідях виказує цинізм та байдужість державних службовців щодо проблем виживання простого робітника освіти. Така ситуація видно влаштовує чиновників усіх рангів за роки новітньої української історії, при несвоєчасному фінансуванню являється більше лазівок для корупційних схем , невиправданого зростання кредитних банківських систем, збагачення одних за рахунок інших...».

Відповідь на лист до голови ОДА не надійшла. Але натомість по області почали зменшувати надбавку за престижність педагогічної праці. Людей добровільно-примусово відправили у відпустку за свій рахунок від 4 днів до двох тижнів. В городянському районі це сталося навіть при відмові профспілки узгодити дії райвідділу освіти щодо «економії бюджетних коштів шляхом зменшення надбавки за престижність педагогічної праці» та вже після оприлюднення листа Міністра кабінету міністрів від 07.10.2014 №13675/0/2-14 про неприпустимість забезпечення економії бюджетних коштів за рахунок зменшення розмірів надбавок і доплат, які встановлені працівникам закладів та установ освіти.
Крім цього в порушення Законодавства директори шкіл та позашкільних закладів проводять збори, наради, на яких начебто пропонують, а насправді фактично змушують працівників йти у відпустку за власний рахунок від 4 до 14 днів. Цим самим ініціюють порушення норм Закону України «Про відпустки» та підривають устої демократичності суспільства.

«Такі дії є неприпустимими , адже згідно Закону «Про освіту» вони повинні особистим прикладом утверджувати повагу до принципів загальнолюдської моралі: правди, справедливості, відданості, патріотизму, гуманізму, доброти, стриманості, працелюбства, поміркованості, інших доброчинностей», - вважають вільні профспілкові діячі Городнянського району.

- Нас просять зрозуміти складність моменту, у якому знаходиться держава. Ми це розуміємо і навіть в своїй ситуації допомагаємо останнім, повністю вдягаємо наших призовників, передаємо по 200 гривень. Але де ці гроші і хто перед нами звітує? Мій сусід, якого мобілізували на Схід, за три місяці отримав аж 1900 гривень, - каже вчителька Городянської школи №2 Надія Булах.

"Ми втомилися від пошуків тих, хто штовхає владу" - зітхає вчитель з Городні Володимир Лепень. А я думаю про своїх авдіївських вчителів, які не отримують по 1,5- 1 тисячі гривень, але мовчать...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:чернігівська Просвіта, прес- клуб Просвіта, городня, надбавки вчителям


Читайте також



Коментарі (0)
avatar