реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Головна колегія "розбирала" культуру

4 червня 2010 року в Обласній бібліотеці для дітей ім. Островського відбулося засідання колегії головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини «Про підсумки проведення творчих звітів районів, міст Чернігова, Прилук, Ніжина «У слові і пісні ожива безсмертна слава перемоги».
З доповіддю на колегії виступив перший заступник начальника головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини, - Леонід Смоляк. Він зазначив, що з метою висвітлення засобами мистецтва героїчного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні та подальшого розвитку в області аматорського мистецтва, підвищення уваги органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до проблем народної творчості, згідно розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12 січня 2009 року № 12 «Про відзначення в області 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.» у лютому – квітні цього року відбулися творчі звіти районів і міст Чернігова, Ніжина, Прилук «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги».
У даних заходах брали участь аматорські колективи і окремі виконавці 22 районних та 3 міських будинків культури, 143 сільських будинків культури та навчальних закладів.
Усього у звітах представлено творчість 568 аматорських колективів і окремих виконавців, загальною кількістю 7826 чоловік.
У відсотковому співвідношенні представлено творчих колективів з сільської місцевості (38%) та районного (міського) підпорядкування (62%, з них 52% - діти та молодь).
Також у творчих звітах брали участь понад 680 майстрів народного мистецтва.
Органами місцевої влади було виділено понад 113 тис грн на поліпшення матеріально-технічної бази колективів та закладів культури (ремонту приміщень, придбання сценічних костюмів, одягу сцени, звукопідсилюючої та світлової апаратури).
Так: по 7,0 тис грн використано на придбання одягу сцени у Корюківському та Щорському районах; по 2,0 тис грн – у Бобровицькому та Козелецькому районах; на придбання музичних інструментів та костюмів використано м. Прилуки 25,0 тис грн; 11,5 тис грн – в Щорському; 8,0 тис грн. – в Носівському; 6,0 тис грн – Козелецькому; 3,0 тис грн. – Бобровицькому районах. Використано понад 91,0 тисяч зі спец рахунків закладів культури та було залучено понад 45 тисяч спонсорських коштів, а саме: Щорського (10,0 тис грн), Корюківського (8,0 тис грн), Носівського (8,0 тис грн), Прилуцького (7,0 тис грн), Срібнянського (5,0 тис грн), Ріпкинського (3 тис грн) районів. Таким чином загальна сума виділених та залучених для проведення творчих звітів коштів в цьому році становить 250 тисяч гривень.

Проаналізувавши творчі звіти за такими критеріями як:
- чітке дотримання Положення про творчі звіти;
- загальна режисура та сценічна культура;
- ведення концертної програми;
- технічне забезпечення;
- представлення всіх жанрів;
- представлення виставки декоративно-прикладного мистецтва,
а також врахувавши тенденції розвитку в порівнянні з минулорічними звітами, журі вирішило розподілити творчі звіти міст та районів області за трьома категоріями:
- рівень нижче своїх можливостей;
- належний рівень;
- кращий рівень.

Серед позитивних тенденцій було відмічено загальний творчий ріст в переважній більшості звітів, але з іншого боку жоден район та місто не дотрималися стовідсоткового виконання Положення про творчі звіти. Під час творчих звітів не були представлені всі колективи, що носять звання «зразковий» та «народний аматорський» у Ніжинському, Ріпкинському, Ічнянському районах та містах Ніжині і Чернігові.
Були відсутні жанри: театральний – у Городнянському, Корюківському, Ріпкинському районах та містах Ніжині і Чернігові; музичного жанру (духові оркестри) – в Сосницькому, Бобровицькому, Ніжинському, Прилуцькому, Срібнянському, Талалаївському районах. Перебільшено час звіту (згідно Положення час мав становити 1,5 години) – більше двох годин тривали програми Бахмацького, Варвинського, Ічнянського, Носівського району, міст Ніжина, Прилук, Чернігова.

Враховуючи вище означені критерії та зауваження, журі дійшло висновку віднести до категорії «нижче своїх можливостей» творчі звіти:
- Ічнянського району (відсутність режисури, не розкрито тематику звіту, тематично та естетично не вибудовано експозиція виставки);
- Сосницького району (недостатній рівень режисури, обмежено представлено музичний жанр – не було духового оркестру та ансамблів окарин і баяністів, присутня тенденція зниження загального художнього рівня номерів, дуже низький рівень технічного забезпечення; зауваження щодо розміщення виставкових експонатів на вікнах, шторах та підлозі);
- Чернігівського району (недоліки в режисурі, відсутність культури сцени, включення до програми не відповідних номерів; однак виставка Чернігівського району була визначена, як одна з найкращих);
- Срібнянського району (не приділено належної уваги виставці декоративно-прикладного мистецтва, тенденції до зниження творчого рівня хореографічного жанру, недоопрацювання в режисурі, у розкритті теми звіту, низька культура сцени).

До категорії «належний рівень» віднесена більшість творчих звітів районів та міст області. А саме: Новгород-Сіверського, Семенівського, Борзнянського, Талалаївського Ніжинського, Ріпкинського, Городнянського, Щорського, Варвинського, Прилуцького, Бахмацького районів та міста Чернігова.
До вищого рівня цим звітам не дали змогу піднятися певні не доопрацювання та недоліки.
Так, у Бахмацькому, Щорському районах та місті Чернігові були недоопрацювання в загальній режисурі та побудові звіту, недостатній рівень сценічної культури. Варвинський район, показавши високий рівень режисури та організації виставки, не приділили уваги залученню дітей та молоді в колективи художньої самодіяльності та їх участі у звіті, також занепокоює стан подальшого розвитку в районі музичного та хореографічного жанрів. Рівень виконавської майстерності хореографічних колективів бажає кращого і в Новгород-Сіверському, Семенівському та Прилуцькому районах. Недостатня увага фольклорному жанру приділяється у Городнянському районі. Все ж таки, у порівнянні з минулим звітом, значно виріс творчий рівень Ріпкинського, Талалаївського, Семенівського та Борзнянського районів, хоча їм треба приділяти більше уваги подальшому розвитку окремих жанрів народної творчості.
В категорії «кращий рівень» творчого звіту були визначені: Бобровицький, Носівський, Коропський, Куликівський, Корюківський, Козелецький, Менський райони та міста Ніжин і Прилуки. При високому рівні виконавської майстерності, загальної режисури звітів, представлення різнобарвної палітри аматорського мистецтва, в той же час, треба зазначити, що ідеального рівня творчих звітів в цьому році не досяг ніхто. Бобровицькому, Менському, Носівському районам та місту Ніжину слід приділити більше уваги в доопрацюванні виставок декоративно-прикладного мистецтва. Козелецькому, Корюківському, Корпському, Носівському районам та місту Ніжину продовжити роботу по розвитку театрального жанру; Коропському району приділити більше уваги розвитку вокально-хорового жанру.

Офіційне джерело:




Теги:Городнянський район, Талалаївський район, Сосницький район, Срібнянський район, фолькльор, Культура


Читайте також



Коментарі (0)
avatar