реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Сад здичавілий...

ТИХ, ХТО ВВАЖАЄ ЗА НЕОБХІДНЕ НЕ ФІНАНСУВАТИ СФЕРУ КУЛЬТУРИ В РОКИ ВІЙНИ, ЗАПРОШУЮ ДО САДУ НАШИХ СУСІДІВ ПО ДАЧІ…

Сусіди ті вже два роки, як закордоном, з відомих причин. Сад ніким не доглянутий, себто неокультурений. За ці місяці він перетворився на сонмище здичавіле. Одна лишень квіточка червоненька вигулькнула, серед хащів, назустріч мені - зі схлипом жалібним…. А сад був цілком доглянутим, населеним квітами, кущами, деревами, які перебували в гармонії з господарями цього раю.

І - немає тієї райської гармонії, ніщо її навіть не нагадує. Отак і людське суспільство без культури, без її підтримки одразу починає хиріти. Той, хто не розуміє цієї простої істини, є звичайнісіньким дикуном. У владі їх - неміряно. Та й хіба тільки у владі? От би Академію наук прикрити, в Гамериці її немає. От би кіно не фінансувати, товаріщ сталін даже не хвінансіровал, било дєло, і як же ловко було (і в Україні, у 90-ті і «нульові» так само «ловкенько»). Зрозуміло, чому: в отаких-от хащах природнім видається дикунський спосіб управління, дикуни в ролі «садівників» із сокирами.

Нагадаю мудрагелям, саме слово Культура від латинського слова, яке означає «обробіток», «обробляти». Не обробляєш поле своє, сад свій - матимеш здичавіння. Себто Дике поле, Здичавілий сад - саме цей образ наймиліший й гімперським «мислителям», які тільки такою Україну й бачать (бо ж культура - це там, де гімперія, де вони, а тут - "дикі какли", яких нада паднімать і падбрасивать к вєлікім вєршинам)...

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:сад, Культура, Сергій Тримбач


Читайте також






Коментарі (0)
avatar