реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Голова ОДА запрошує полюбуватися на …розлив Десни

Насолодитися широчінню розливу Десни запросила на своїй сторінці в соціальних мережах голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко.

На жаль, розлив Десни є рідкісним явищем і причин цьому кілька, в тому числі розорювання прибережних смуг і навіть витоків річок, які поять Десну. Скажімо, при чернігівська річка Білоус скоротилася на кілька кілометрів, як і довга річка Удай зменшилася аж на 20 кілометрів. Відповідно, Десна не отримує належного живлення, чому сприяють ще й посухи.

Проте, коли це вже стається, то дійсно красиво – особливо в районі Новгорода – Сіверського, коли дивитися з північної вежі Спасо- Преображенського монастиря. Щоправда, УПЦ Московського патріархату, якій свого часу передав цей монастир Леонід Кучма, посадила на вежі послушника для збору грошей з туристів, але будемо вважати це просто непорозумінням…

Востаннє Десна виходила з берегів 2018 року, а справжня повінь була лише 2013 року. За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, весняне водопілля 2021 року в басейні річки Десни буде значно вищим за тогорічне і може бути подібним до паводку 2018 року. За прогнозами фахівців облгідрометцентру рівень води на Десні підніметься на 1,5-2 метри.

Полюбуватися роздоллям води можна і з крейдяних круч Мезинського національного природного парку, з околиць Сосниці, Коропа та Остра. Як запевнила Анна Коваленко, туроператори вже готують тури Придесенням – розлив очікується в кінці квітня – на початку травня.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.

На фото: розлив Десни, якщо спостерігати з вежі Новгород- Сіверського монастиря.
Фото з відкритих джерел.



Теги:Десна, Повінь, Анна Коваленко, Білоус, Удай, Новгород- Сіверський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar