реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Фонд "Відродження" і сільська глибинка Чернігівщини

Школярам Чернігівського району ніколи сумувати! Адже в 13 селах цього району на базі комунального позашкільного навчального закладу „Будинок школяра” діють 18 різноманітних гуртків художньо-естетичного, декоративно-прикладного, технічного напрямку. Заняття в них ведуть досвідчені педагоги. Навчання – безкоштовне для дітей. Упродовж минулого навчального року ці гуртки відвідували загалом близько 330 учнів, розповідає директор цього закладу Олена Попок.

Цікаві заняття для малечі та для підлітків

За словами Олени Миколаївни, КПНЗ „Будинок школяра” Чернігівської районної ради був створений три роки тому. Мета його діяльності – аби діти в сільській місцевості мали такі ж можливості для творчого та інтелектуального розвитку, як і міські діти, аби обдаровані діти не залишалися непоміченими. Заклад може навіть посприяти їм у виборі майбутньої професії. Ще одне важливе завдання діяльності Будинку - профілактика бездоглядності та безпритульності серед малечі та підлітків.

На сьогодні майже будь-яка дитина в Чернігівському районі може обрати собі заняття до душі: навчитися конструювати повітряних зміїв, опанувати комп’ютерну грамотність чи старовинне японське мистецтво оригамі. Для тих, хто любить природу та тварин, діє еколого-натуралістичний гурток «Юні друзі природи». Для рукоділля також є маса варіантів: гуртки художньої обробки деревини «Юні умільці» та «Джерело творчості», бісероплетіння «Фантазії з бісеру», пластики з тіста «Седнів фантазує».

Школярі, котрі мають здібності до творчості, обирають колектив естрадної пісні «Зіронька», ляльковий театр «Ромашка» чи хореографічний колектив «Феєрія», гурток образотворчого мистецтва «Фортуна» чи «Оркестр народних інструментів». Для підлітків у Чернігівському районі діє школа соціальної активності «Лідер» та два євроклуби «Вікторія» й «Оріон». А для наймолодших дітей створені гуртки раннього естетичного виховання «Малятко» і «Ліхтарик».

- Роботи наших учнів часто беруть участь в різних виставках і конкурсах, отримують нагороди та призи, адже всі діти – надзвичайно талановиті, - відзначає Олена Попок.

«Будинку школяра» бракує коштів на необхідне

Втім, на цей момент у «Будинку школяра» оплачується лише праця керівників гуртків, а також надається приміщення для проведення занять. А от кошти на безпосереднє забезпечення гуртків матеріалами для роботи (папером, фарбами, костюмами, інструментами для деревообробки, бісером, іграшками, фаховою літературою тощо) – виділяються лише частково. Електричні чайники закладу також не завадили б, адже попити під час заняття гарячого напою, особливо взимку, та поспілкуватися неформально було б просто чудово!

Мрії могли б залишитися мріями, якби одного дня керівник закладу не дізналася про діяльність фонду «Відродження». Як розповіла Олена Попок, в «Будинку школяра» не стали очікувати допомоги від влади чи спонсорів (хоча вони також підтримують заклад, і за це – величезне спасибі!), а самі написали проект «Моє цікаве дозвілля» та подали його до фонду «Відродження».

Обґрунтували заявку тим, що виділені кошти допоможуть покращити якість гурткової роботи, сприятимуть повноцінному розкриттю творчих здібностей дітей, а також стимулюватимуть зацікавлення малечі різноманітними заняттями. І цей проект отримав фінансування!

Проект «Моє цікаве дозвілля» покращить якість роботи гуртків

Тепер „Будинок школяра” може придбати декілька електрочайників (діти питимуть чай і готуватимуть напої під час проведення святкових заходів!). Крім того, для гурткової роботи передбачається купити таке обладнання: токарний станок по дереву, фрезерувальну машину, настільний верстат для ткацтва бісером, електропаяльник і електролобзік!

І це ще не все! Проект передбачає певні кошти на солодкі подарунки до свят (приміром, на Святого Миколая солодощі отримали маленькі гуртківці з Андріївки та Ковпит, в інших селах свята з пригощанням для дітей пройшли до Нового року та Різдва). До речі, окрема подяка за допомогу в реалізації проекту – місцевому благодійнику Володимиру Поліщуку! Адже подарунки мало придбати, їх треба ще й доставити за адресою.

- Я переконана, що проект «Моє цікаве дозвілля» сприятиме і зміцненню матеріально-технічної бази «Будинку школяра» в Чернігівському районі, і розвитку гурткової роботи, - поділилася з нашими читачам Олена Попок. – Кошти, отримані від фонду «Відродження», допоможуть нашим дітям здобути нові перемоги у різних конкурсах і фестивалях, поставити нові вистави та концертні номери, підготувати та провести тематичні зустрічі, молодіжні бали та карнавали, розважальні програми. Тож школярам у Чернігівському районі сумувати та байдикувати не буде коли!

Вікторія Кудіна







Теги:Будинок школяра, Андріївка, фонд Відродження, бісер, Чернігівський район, рукоділля, Ковпита


Читайте також



Коментарі (0)
avatar