реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Економічний прогноз – чи можливо передбачити невідоме

Макроекономічні прогнози, як і передбачення погоди, збуваються не завжди. Але аналітики та професіонали в області економічної теорії працюють над ними хіба не щодня. Думаючи про те, наскільки багато факторів впливатимуть на стан економіки у майбутньому, можна дійти висновку про те, що навряд чи більшість теперішніх важелів впливу на економіку дійсно матимуть значення через 15-20 років. Виникає адекватне питання – чи можливі макроекономічні прогнози, та як саме вони створюються?

Відповідь на нього однозначно знайти дуже важко. Але прогнози на те і називаються такими, враховуючи необхідність приймати рішення в умовах неповної інформації. Деякі речі, які проста людина сприймає занадто розпливчатими та непридатливими для побудови висновків, в очах професіоналів, тим не менш, можуть бути ефективно проаналізовані. Наприклад, багато вважає покер лише грою, яка пов’язана з інтуїцією, але у той же час професіонали у цій сфері часто можуть доволі точно передбачити по поведінці чи завдяки покерній математиці, які карти на руках у опонента. Або, наприклад, звичайна людина навряд чи асоціює періодичні головні болі з проблемами опорно-рухливого апарату, тоді як для лікаря – це прямі симптоми конкретного діагнозу. Він може передбачити подальший хід хвороби та поведінку тіла при різноманітних методах лікування. У цих прикладах об’єднуючим принципом є виділення конкретних ключових показників, аналіз котрих окремо та у зв’язку дозволяє робити точні та ефективні прогнози.

Але говорячи про економіку, є група соціальних, економічних та політичних явищ, які напряму впливають на формування рішення щодо майбутнього розвитку економіку. Розглянемо ці фактори більш детально.

Технології виробництва. Яким був прогноз в епоху мануфактур? Як він змінився із запуском виробництва фордівського типу? Тепер для виготовлення однієї одиниці товару треба витрачати у десятки разів менше часу та фізичної робочої сили. Однак розвиток технологій все більше та більше здивовує. Варто лише подивитись на ті експерименти та винаходи, за якими стоїть той же Ілон Маск чи хлопці з Google. Наскільки багато грошей зараз заробляють digital медіа, хоча лише 10 років тому про такий вид ЗМІ навіть не знали? Електромобілі, будівництво швидкісного тунелю Ілона Маска, нейронні чіпи для лікування Альцгеймера та інших захворювань…Це лише мала частина того, на що впливає науково-технічний прогрес. Виробництво стало більш роботизоване, а відтак, падає потреба у простій робочій силі, цінується інтелект в якості ще одного виду капіталу. Якщо раніше хороше виробництво – це великі площі землі та виробничі потужності, то сьогодні – це ідея та інтелект. Економіка стає більш інтенсивною замість екстенсивного розвитку. І це не може впливати на світові ринки та базові показники розвитку.

Природні ресурси. Нафтові війни, винайдення альтернативних джерел енергії та багато інших факторів, напряму пов’язаних з природними ресурсами завжди будуть впливати на економічний розвиток суспільства. Принаймні до тих пір, доки суспільство не зможе остаточно відмовитись від нафти чи природного газу. З одного боку, кількість природних ресурсів постійно падає. Зростає роль держав, які мають запаси нафти чи газу. З іншого боку, розвиваються альтернативні джерела енергії, сонячні фабрики чи вітряні виробництва електроенергії. Вони субсидуються урядом, так як не впливають на навколишнє середовище. Відтак, працюючи в умовах нестачі природних ресурсів, економіка має ставати більш екологічно орієнтованною. До виробництв ставляться нові екологічні стандарти та вимоги. З ринку йдуть ті, які не можуть відповідати новим стандартам.

Інформатизація. Ще один потужний фактор, який минулого сторіччя практично не брав участі в економічних прогнозах. Якщо раніше для дискредитації свого опонента потрібно було запускати масштабну рекламну кампанію одразу у декількох ЗМІ, придумувати легенди щодо низької якості товару, то сьогодні достатньо вірусного поста у Facebook чи Twitter. Швидке поширення інформації та її згубний вплив вже показав Wikileaks. Сьогодні той, хто володіє інформацією, завжди на коні. Це варто враховувати і в економічних прогнозах.

Політичні умови для виробництва та бізнесу. На жаль, у більшості країн економіка досі політизована. Однак, якщо в одних країнах уряд робить правильні ставки та інвестує в інноваційні галузі, в інших державах помилково розвивають лише велике виробництво, забуваючи про впливові сьогодні стартапи чи технологічні парки. Високі ставки оподаткування змушують бізнес йти з великих країн, переводити свої капітали в офшорні зони. Країни, які змогли побудувати для своїх підприємців вигідні та прозорі умови для ведення бізнесу, приречені на успіх. Варто лише поглянути на приклад стрімкого розвитку економіки Сингапуру – лише правильний підхід до оподаткування та законодавства простимулював значний ріст іноземних інвестицій у країну, у якій немає природних ресурсів чи великої території.

Перенаселення. Тепер на планеті Земля живе більше 6,5 млрд людей. Зростання кількості населення не може не вплинути на економічну ситуацію. Збільшення робочої сили – це одночасно і збільшення безробіття. Сучасне виробництво високотехнологічне, воно не зможе забезпечити усіх бажаючих робочими місцями та гідним рівнем заробітної плати. Кількість вакансій значно менша кількості населення, а тому робоча сила ставатиме дешевшою за виключенням високоінтелектуальних сфер.

Фінансова система. З появою кредитної системи відбувся значний поштовх для розвитку малого та середнього бізнесу. Але зараз, враховуючи валютні коливання, справжній бум криптовалюти, фінансова система протистоїть новим викликам. В Україні питання фінансового благополуччя стоїть особливо гостро – коливання валюти прямо впливає на розвиток усіх галузей економіки.

Окрім цих специфічних факторів, до цього часу залишаються актуальні попит та пропозиція, взаємовідношення капіталів. Правильно будуючи зв’язки між цими явищами професіонали навіть в умовах обмеженої кількості інформації можуть робити правильні та ефективні прогнози.



Теги:імідж


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Многие сейчас интересуются криптовалютой, о чем вы и написали в статье. Но важно не только выбрать правильную валюту для торгов или инвестирования, но еще и обезопасить ее и скрыть от злоумышленников, для этого стоит использовать сайт https://bestmixer.io/ru Он также позволит скрыть все ваши монеты и от налоговой и других государственных органов
avatar