реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Дві ради і адміністрація – на один район

Сновська об’єднана територіальна громада включає в себе весь район. Але діють і рада ОТГ, і районна рада, і районна державна адміністрація. Нещодавно за дорученням першого віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка міжвідомча робоча група виїздила в район, щоб побачити наяву таку троїстість влади.

Так у раді ОТГ уже працюють 93 працівники, а передбачено 140. І, як констатувала робоча група, «рада не поспішає перебирати максимум повноважень, які фінансуються державою і виконуються районною адміністрацією». Хоча повноваження по освіті та медицині уже в неї. Цього року заплановано витратити на утримання посадових осіб Сновської ради ОТГ більше 7 мільйонів! У бідному районі, який завжди перебував на дотації…

Районна рада також є і приймає рішення щодо районного бюджету, земельних і соціальних питань. Виконком складається з кількох осіб, які, планується, перейдуть працювати до ради ОТГ. Тим не менше 764 тисячі гривень на їх утримання бюджет цього річ також передбачає.

Районна державна адміністрація передала більшість повноважень раді ОТГ. Функції, які залишилися в РДА, – це управління праці і соціального захисту населення на території, а також оцінка землі за межами населених пунктів. При цьому штатна чисельність РДА поки значно не скоротилася: з 80 осіб в 2015 році до 78 – в 2017. Заплановані на 2017 рік обсяги видатків з держбюджету на утримання апарату і структурних підрозділів районної державної адміністрації складають майже 7,8 млн грн.

Тобто на утримання чиновників одного невеликого Сновського району треба майже 15 мільйонів гривень! При населенні в 25 тисяч мешканців.

Природньо, що в районі чекали рішень щодо ліквідації такого числа утримувачів крісел. Але директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов запевнив: « Ситуація, коли район повністю «накривається» однією громадою, є специфічною. Робоча група, після обстежень подібних до вашого районів має запропонувати оптимальний варіант територіальної організації влади. Отже, ми не приїхали нікого ліквідувати, а лише дослідити особливості діяльності райдержадміністрації, виконавчого апарату райради та виконавчих органів об'єднаної громади в умовах, що склалися».

«Більшість повноважень від райради та райдержадміністрації ми забрали. Але цей процес виявився складнішим, ніж ми розраховували. Для забезпечення ефективної роботи виконкому потрібен досвід фахівців з адміністрації. Конфліктів з райдержадміністрацією у нас немає, працюємо пліч-о-пліч. Я думаю, що саме співпраця і взаєморозуміння між нами сприятиме формуванню оптимального формату та чисельності виконкому та інших виконавчих органів ради заради розвитку нашої об'єднаної громади і добробуту людей», - зазначив голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов.

А ось позиція голови Сновської районної державної адміністрації Валерія Радібеда: «Ми розуміємо, що маємо змінюватися, бо більшість повноважень за законом передані об’єднаній громаді. Але є такі повноваження і функції, які ОТГ виконувати без нас не зможе, принаймні поки не будуть внесені зміни у законодавство, – наприклад, щодо соціального захисту населення, окремих земельних питань тощо. Отже на цьому етапі ми тісно співпрацюємо з ОТГ, наші працівники допомагають виконкому міської ради».
Таким чином, сновський парадокс триватиме ще довго – три керуючі структури на один дотаційний район.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область."Голос України"



Теги:Сновський район, ОТГ, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar