реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Довженко від СБУ передав ікону

23 жовтня Управління Служби безпеки України в Чернігівській області на підставі рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави Міністерства культури України, передало до державних фондів Чернігівського художнього музею вилучену у контрабандистів ікону «Страшний суд», датовану XVII-XVIII ст.cт.

У квітні 2012 року співробітники СБУ спільно з митниками та військовослужбовцями Чернігівського прикордонного загону на митному посту «Грем’яч» Чернігівської митниці попередили спробу контрабандного вивезення за межі України старовинної ікони.

За цим фактом слідчим відділом Управління СБУ було порушено кримінальну справу. У ході розслідування з’ясовано, що двоє громадян України намагались вивезти ікону до столиці сусідньої держави з метою її продажу. Не маючи відповідних дозвільних документів, вони приховали її від митного контролю. Однак у ході митного догляду правоохоронці виявили та вилучили ікону.
Згідно з висновком експерта - фахівця Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана, вилучений предмет контрабанди є твором мистецтва і має культурну цінність.

У серпні 2012 року досудове слідство завершено і кримінальна справа з обвинувальним висновком була скерована до суду. Вироком Новгород-Сіверського районного суду зловмисники були визнані винними, а предмет контрабанди конфісковано в дохід держави.

Передаючи витвір мистецтва працівникам музею начальник Управління СБУ в Чернігівській області Олександр Довженко зазначив, що протидія контрабанді культурних цінностей - це один із пріоритетів у роботі Служби безпеки України і особливо чернігівського Управління, враховуючи прикордонне розташування нашого регіону.

У свою чергу директор художнього музею Ірина Ральченко подякувала СБУ за збереження культурної спадщини та повідомила, що ікона буде передана до виставочної експозиції, де її зможуть побачити усі відвідувачі музею.

Прес-група Управління СБ України
в Чернігівській області



Теги:Чернігівський художній музей, СБУ, ікони


Читайте також



Коментарі (0)
avatar