реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Достигає ірга

Зараз у лісах та парках достигає ірга -- рідкісна для нас рослина, застосування кої ми мало знаємо. Максимум, для чого її застосовують на Чернігівщині -- для фарбування вина, скажімо, з порічок.

В Україні вирощують окультурені сорти ірги в садах, парках, в основному як декоративну рослину. За своїми фармакологічними властивостями і використанням плоди ірги містять понад 10% цукрів, органічні кислоти (переважно яблучну), аскорутин, вітаміни групи В, вітамін С, кумарини, дубильні речовини, флавоноїди, мікроелементи (мідь, кобальт). У листі й корі багато дубильних речовин.

Ягоди ірги використовують свіжими та переробляють на желе, пастилу, варення, сушать. Завдяки наявності в плодах бета-ситостерину (антагоніст холестерину) їх вживають для профілактики атеросклерозу, за серцево-судинних і шлункових хвороб, у разі авітамінозу. Сік із свіжих плодів використовують для полоскання горла, порожнини рота.

До речі, сік із свіжозібраної ірги майже неможливо відтиснути, але після 7-10-денного зберігання плодів, викладених шаром не більш як 5 см, його отримати значно легше.

Відвар кори й листя застосовують як в’яжучий і обволікальний засіб за кишкових захворювань і для лікування гнійних ран. Настоянку й настій квітів використовують як гіпотензивний і кардіотонічний засіб, для профілактики атеросклерозу.

Детальніше: http://www.zid.com.ua/ukr_creativework/yahody-irhy-smachni-j-korysni



Теги:ірга, авітаміноз, атеросклероз


Читайте також



Коментарі (0)
avatar