реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Дивний візит «простого» патріарха

Склалося враження наче Олександрійський патріарх Федір II- глава однієї з 5 найшанованіших у християнстві кафедр, до того ж – суддя Вселенної (один із його титулів) – виступив на стороні Московії проти Вселенського патріарха, адже він приїхав в Одесу і там служив та виступав.

Проте давайте по порядку. Патріарх Олександрійський Федір II – грек Ніколас Хорефтакіс. І щоб грек виступив проти грека на стороні Московії? Ну, малоймовірно, але припустимо.

Тим паче, що він навчався в Одесі в радянський час і щоб КГБ не працювало з потенційним єпископом – не вірю. Та ще й вивчав не математику чи хімію, а філософію, літературу, історію мистецтв, не мігши, звісно, оминути ні «Партійну організацію і партійну літературу» Ульянова (кличка – Лєнін), ні Марксові фенеберії. Та ще й 5 років був керівником подвір’я Олександрійського патріархату при РПЦ (в тій таки Одесі).

Патріархом він став після загадкової загибелі патріарха Петра VII та ряду вищих архієреїв Олександрійської церкви над Егейським морем в 2004 році. КГБ вміло організовувати такі речі, як і з літаком польської еліти під Смоленськом, але тут ми не маємо жодних доказів. В усякому разі нинішній патріарх став ним після трагічної загибелі свого попередника. І єдиний у патріаршому сані брав участь в інтронізації патріарха московського Кіріла (Гундяєва). Та й нагород від Росії має купу, в тому числі й премію імені патріарха Алєксія II, яка часто є формою легального підкупу бідних ієрархів. Як каже відомий персонаж російської кадебістської машини Соловйов, совпадєніє? Нє вєрю.

Проте на драматизуймо – Олександрійський патріарх у спільній декларації з главою Польської автокефальної православної церкви Савою (також давнім симпатиком Москви) тільки й заявив про потребу канонічних умов для подолання українського церковного розділення. А хіба не про це каже Вселенський патріарх Варфоломій I?
І в Одесі олександрійський патріарх закликав віруючих «залишатися в канонічній церкві» - та звісно, адже такою ж і стане українська церква після отримання Томосу. В чому проблема? Що похвалив митрополита Онуфрія? Так, як главу підрозділу РПЦ, але аж ніяк не самостійного главу незалежної церкви.

До речі, гидкувато було дивитися як в Одесі організували зустріч митрополита Онуфрія (Березовського) – вишикували прихожан в рядочок, поставили якихось контролерів у салатових накидках, чисто як ремонтників – дорожників… І зробили так, що наче олександрійський патріарх зустрічає київського митрополита – ну, тіштеся, ця картинка для нерозуміючих хто є хто в світовому православ’ї.

Дослідник Сергій Шумило, який зустрічався з олександрійським патріархом в його резиденції, каже, що він надзвичайно простий. А на Ютубі є відео, як він танцює зі своїми прихожанами – африканцями. Тож і тут потерпів таку насмішку, але навряд чи забуде – у церкві знаки і символи грають надзвичайну роль.

Та й не такий уже він простий, адже каже: «Через два дні я повертаюся в Африку, де на мене чекають 54 країни. Там буду нести людям Православ’я, будемо будувати лікарні та храми в ім’я любові до Христа».

54 країни – ага. Так само можна сказати, що Японія належить до Київського патріархату, бо там є місія і навіть цілий священик з парафією. Точно так і тут – це Руанда православна чи Ангола? Чи може Туніс перестав бути мусульманським, як і Лівія з якимось там Суданом (якимось, бо їх тепер два і один з них мусульманський, а інший також не православний). Амбіції все ж у цього «простого» патріарха випирають…

Тож, щоби не говорилося, але ні олександрійський патріарх, ні інший грек – глава церкви не піде проти Вселенського во ім’я московського. Просто може трохи підлатався від Московії небагатий олександрійський патріарх і то добре. Та молодість згадав у місті, де навчався грек Ніколас...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:олександрійський патріарх, автокефалія, Томос, УПЦ МП, Одеса


Читайте також



Коментарі (0)
avatar